Wat mag er wel als je nu een afscheid organiseert?

Wat een bijzondere tijd voor ons allemaal. Veel van wat we deden of gewoon vonden staat nu in een ander daglicht. Ook het vormgeven van een afscheid/uitvaart.

  

Eind vorige week tijdens condoleren gaven mensen elkaar geen hand. We lieten de belangstellenden verspreid in de zaal zitten tijdens het afscheid zelf. Naar omstandigheden ging dat best goed en er was nog steeds contact.

 

Nu, een paar dagen verder, is vanuit het RIVM het bericht gekomen om bijeenkomsten rondom een afscheid te organiseren met maximaal 30 personen. En daar houden we ons aan i.v.m. onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het corona-virus niet te snel te laten verspreiden.

 

Dit vraagt om aanpassingen en begrip. Als je iets anders voor ogen had, is dit wel een harde werkelijkheid om mee om te gaan. Sterkte voor iedereen die nu in deze situatie zit of binnenkort komt.

 

Naast een beperking is er altijd ruimte voor creativiteit. Bijvoorbeeld een beeldopname (laten) maken van het afscheid en dit online live laten bekijken of op een ander moment. Later een herinneringsbijeenkomst organiseren en dan eventueel (een deel van) de opname laten zien.

Online herinneringsmogelijkheden zijn er ook (memori.nl). Offline kun je op hetzelfde moment een kaars voor iemand aansteken, op iemand proosten of naar zijn/haar favoriete muziek luisteren. 

 

Er valt nog meer te bedenken. Mijn collega’s en ik lopen graag een stukje met je mee, ook in deze bijzondere tijd, met dezelfde intentie als anders. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0