Blijf bij jezelf

Een afscheid kan voorbereid zijn, maar vaak ook niet. Het overlijden komt bijvoorbeeld plotseling, of het moment om het vooraf te bespreken was er nog niet, of iemand laat het over aan zijn nabestaanden, of......

 

En regelmatig hoor ik dan de vraag: “Is dat gek, kan dat ook?” Een gedachte over iets omtrent de uitvaart wat misschien minder gebruikelijk is? In de meeste gevallen kan het gewoon en vind ik het in ieder geval niet gek. 

 

Beslissingen moeten nemen als je je kwetsbaar en verdrietig voelt. Wie mag er allemaal bij de uitvaart zijn? Welke volgorde kiezen we? Waar? Onzekerheid speelt soms een rol. Wat vinden anderen er van als ik kies voor ..........? 

 

De uitdaging zie ik in een balans vinden tussen wat de overledene gewild zou hebben, wat past bij hem of haar en datgene kiezen waardoor nabestaanden goed verder kunnen gaan zonder hun dierbare.

 

En als het afscheid/de uitvaart goed en passend is geweest, dan kan dat een positieve invloed hebben op het rouwproces.

 

Blijf bij jezelf. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0