blog & VLOG

Regelmatig schrijf en vlog ik over wat mij zoal bezighoudt. Over ervaringen in mijn werk, de bijzondere contacten met mensen om mij heen. Ook inspireer ik je graag over de verschillende mogelijkheden om zelf je afscheid of de uitvaart van een dierbaar persoon vorm te geven.


Zelf doen?

Zelf doen?

 

Er is veel te doen als je een uitvaart voor je dierbare organiseert. Veel kan door jouzelf gedaan worden als je dat wil.

Wat ik mooi vind om te zien, is de voldoening die dat kan geven bij nabestaanden. Voldoening die - naast het verdriet om een dierbare die overleden is – soms al gelijk zichtbaar is. 

 

Een mevrouw op leeftijd wil graag zelf de verzekering bellen om te vertellen dat haar man is overleden. Haar kinderen regelen veel en dat is iets wat zij kan doen. Het geeft haar het gevoel van regie. De financiën houdt ze altijd al graag zelf in de hand, dus dat hoeft niemand haar uit handen te nemen. Niet haar kinderen en ook niet ik als uitvaartbegeleider. En juist doordat ze dat zelf doet, ervaart ze haar eigen kracht in een moeilijke tijd.

 

Een dochter die graag de aangifte van overlijden bij de gemeente zelf wilt doen. En een leuke reactie bij de gemeente krijgt; “Wat mooi dat u dat zelf komt doen, vaak zien we alleen de uitvaartondernemer.” 

 

Dit is de reden waarom ik veel vragen stel tijdens het begeleiden van een uitvaart en niet automatisch iets doe. Iemand in zijn eigen kracht laten zijn of blijven waar het kan.

En natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid om iets zelf te kunnen doen, dan doe ik het graag.

 


0 Berichten

Wat mag er wel als je nu een afscheid organiseert?

Wat een bijzondere tijd voor ons allemaal. Veel van wat we deden of gewoon vonden staat nu in een ander daglicht. Ook het vormgeven van een afscheid/uitvaart.

  

Eind vorige week tijdens condoleren gaven mensen elkaar geen hand. We lieten de belangstellenden verspreid in de zaal zitten tijdens het afscheid zelf. Naar omstandigheden ging dat best goed en er was nog steeds contact.

 

Nu, een paar dagen verder, is vanuit het RIVM het bericht gekomen om bijeenkomsten rondom een afscheid te organiseren met maximaal 30 personen. En daar houden we ons aan i.v.m. onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het corona-virus niet te snel te laten verspreiden.

 

Dit vraagt om aanpassingen en begrip. Als je iets anders voor ogen had, is dit wel een harde werkelijkheid om mee om te gaan. Sterkte voor iedereen die nu in deze situatie zit of binnenkort komt.

 

Naast een beperking is er altijd ruimte voor creativiteit. Bijvoorbeeld een beeldopname (laten) maken van het afscheid en dit online live laten bekijken of op een ander moment. Later een herinneringsbijeenkomst organiseren en dan eventueel (een deel van) de opname laten zien.

Online herinneringsmogelijkheden zijn er ook (memori.nl). Offline kun je op hetzelfde moment een kaars voor iemand aansteken, op iemand proosten of naar zijn/haar favoriete muziek luisteren. 

 

Er valt nog meer te bedenken. Mijn collega’s en ik lopen graag een stukje met je mee, ook in deze bijzondere tijd, met dezelfde intentie als anders. 


0 Berichten

Inspiratieavond 'Vormgeven aan (eigen) uitvaart'

Woensdag 18 maart 2020 van 19.30 tot 21.45 uur in bibliotheek Wateringen (Dorpskade 3) organiseer ik een inspiratieavond.

 

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart?

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl


0 Berichten

Kracht

Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding bestaat nu 3 jaar! Een aaneenschakeling van bijzondere momenten, mooie ervaringen en lieve mensen. Nog steeds ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt.

 

Wat ik dagelijks ervaar en waar ik in mijn werk graag het accent op wil leggen is de kracht van de mens! Kracht van mensen die weten dat zij binnen korte tijd komen te overlijden, van mensen die afscheid (gaan) nemen van een dierbare, van mensen die iemand verloren hebben, van mensen met wie ik graag samenwerk en kracht in mijzelf.

 

En natuurlijk voelen we ons niet allemaal altijd even sterk en krachtig. En ervaren we ook verdriet, kwetsbaarheid en allerlei andere emoties en gevoelens.

 

 Ik geloof echter altijd in de kracht van de mens en neem dat als uitgangspunt, ook als je verdrietig bent. Wat kan en wil je zelf doen op het gebied van (je eigen) afscheid en uitvaart? Het kan en het mag.


0 Berichten

Zelf een rouwkaart maken?

Een rouwkaart kun je ook zelf vormgeven en creëren!

 

Via www.daglief.nl kun je online een kaart maken. Je kunt het zelf regelen tot en met de bestelling aan toe. Wellicht met een eigen afbeelding of foto, of je kiest een bestaand ontwerp en past dit aan naar je eigen zin. 

 

Vervolgens kun je het als pakket naar je zelf opsturen of de kaarten direct naar de geadresseerden laten verzenden.

 


0 Berichten

Bijna 2020

 

 

Bijna 2020

 

Terugkijken op wat is geweest

Kijken naar wat komt

En nu is nu

Ik wens jullie alles goeds, kracht en liefde toe

 

 

Liefs Pauline


0 Berichten

Een lichtje

 

 

Bijna kerst.

Een lichtje voor jou.

Wil je een lichtje naar iemand sturen?

https://www.stuureenlichtje.nl/

Liefs Pauline

 


0 Berichten

Zoveel

 

Er is zoveel dat ik zou kunnen schrijven. En schrijven vind ik fijn. Een manier om te verwerken, delen of ordenen.

Mijn ervaringen als uitvaartbegeleider zijn echter gekoppeld aan verlies, emoties en ervaringen van andere mensen, dus ik ben voorzichtig met wat ik deel vanwege privacy.

 

Wat ik wel kan delen met je, is wat er allemaal kan op het gebied van afscheid en uitvaart. En wat je allemaal zelf kunt doen!

Is er iets waar je meer over zou willen weten? Laat het me weten! Dan kan ik erover schrijven, of we bellen of spreken wat af als het niet in een paar woorden past.

 

 

Liefs Pauline


0 Berichten

Dankbaar

Dankbaar voor alle mooie momenten die ik meemaak in mijn werk. Gesprekken met mensen over hun eigen afscheid, contact met dierbaren, het vertrouwen krijgen om samen een afscheid te organiseren en/of de laatste verzorging met familie. En vooral: een gezamenlijk goed gevoel als het allemaal klopt.

 

En weet jij het al? Ik dacht dat ik het wist hoe mijn eigen toekomstige afscheid er uit komt te zien. Eerst een afscheidsbijeenkomst met al mijn dierbaren. Daarna begraven worden. Vervolgens kunnen mijn dierbaren elkaar ergens ontmoeten om na te praten met een drankje erbij.

 

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu zoveel verschillende en mooie variaties dat ik het moeilijk vind om keuzes te maken voor mijn eigen uitvaart. Er is echt veel mogelijk. (Ter geruststelling: ik verkeer in goede gezondheid.)

 

Een begrafenis of crematie kan in kleine kring worden gehouden of juist met iedereen erbij. Wat, waar, hoe, met wie en de volgorde kan en mag je zelf bepalen. Voor mijzelf weet ik het nog niet. Ik denk en voel nog even verder.

  

Ondertussen weet ik wél wat ik belangrijk vind in mijn werk als uitvaartbegeleider. Het is jouw afscheid. Ik geloof in de kracht van mensen, ook als je verdrietig bent. Kies de begeleiding die bij jou past. Zodat jij met de momenten van afscheid om kunt gaan zoals jij dat wilt. 

 

Wist je dat je een uitvaart ook zelf mag regelen? Je hoeft niet alles zelf te doen of te weten, daar pas ik mijn begeleiding op aan. Ook Bianca heeft een deel zelf geregeld voor haar moeders afscheid. Ze schreef mij: “Ik voelde mij echt in de regie, terwijl ik wist dat ik op je kennis en rust kon rekenen als ik die nodig had.” 

 


0 Berichten

Ode aan de oma’s

Als ik volwassen kleinkinderen  tijdens het afscheid van hun oma hun mooie herinneringen hoor vertellen, krijg ik vaak warme gevoelens. Ze delen bijvoorbeeld herinneringen aan wat ze deden met en bij hun oma toen ze nog kind waren. Ik hoor en voel tussen de regels door hun trots en jeugdsentiment.

 

En natuurlijk ben ik er om de uitvaart in goede banen te laten verlopen en gaat het niet over mij. Als mens vind ik het echter een verrijking om elke uitvaart te mogen begeleiden en haal ik er vaak ook voor mijzelf iets uit. Elke uitvaart, ook die van een opa, vader, moeder, kind of vriend zie ik als een spiegel. Een spiegel van een leven. Een geleefd leven.

 

In mijn vorige werk volgde ik jaren geleden een cursus Persoonlijk Meesterschap. Als opdracht  mocht je je eigen afscheidsspeech schrijven voor je eigen uitvaart. Wat wilde ik dat er over mij gezegd gaat worden op dat moment? Een “rake” opdracht die zorgde dat ik uitkwam bij mijn gevoel en bij de kern. Want leef ik eigenlijk het leven dat ik wil leven? Passen de keuzes die ik maak daarbij? En hoe is dat bij jou?

 

Het heeft mij veel gebracht. De ode aan de oma’s doen mij daar aan denken. Want heel graag wil ik een moeder (later oma) zijn waar in warmte en liefde aan wordt terug gedacht als ik er niet meer ben. En natuurlijk ook als partner, dochter, zus, vriendin en uitvaartbegeleider.

 


2 Berichten