blog & VLOG

Regelmatig schrijf en vlog ik over wat mij zoal bezighoudt. Over ervaringen in mijn werk, de bijzondere contacten met mensen om mij heen. Ook inspireer ik je graag over de verschillende mogelijkheden om zelf je afscheid of de uitvaart van een dierbaar persoon vorm te geven.


Recht op privacy na je overlijden?

Hoe zit het met jouw digitale nalatenschap? Weten jouw dierbaren je wachtwoorden? Bij een plotseling overlijden is het fijn als je nabestaanden bij jouw belangrijke bestanden kunnen die emotionele en/of financiële waarde hebben.

 

Vorige week heb ik een lezing bijgewoond van Digital Life Legacy, het kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap. De lezing werd gegeven door Sander van der Meer.

 

Wist je dat je geen recht meer hebt op privacy op het gebied van je digitale zaken als je overleden bent? Dan lijkt het Erfrecht van toepassing te zijn.

 

Ook handig om te weten; mocht jouw dierbare komen te overlijden, zeg niet gelijk het telefoonabonnement op. Hier hangt vaak zoveel mee samen. Je Whats’app-chats met hem/haar kun je overigens in een boekje laten afdrukken in een boekje, bijvoorbeeld via zapptales.com

 

Meer weten? Kijk eens op de website van Digital Life Legacy.

 

 

#digitaalnalatenschap #digitallifelegacy #sandervandermeer #uitvaart #afscheid #plotselingoverlijden #wachtwoorden #erfenis #uitvaartbegeleiding #stervensbegeleiding #regieovereigenuitvaart #pratenoverdedood #kinderenenafscheid #afscheidendementie #rouw #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Nu ook stervensbegeleiding

Nieuwsblad Westland, 20 december 2023:

 

Vroeger. De dood was meer gewoon en dichtbij. “Nu zijn we als samen­leving gewend geraakt aan de medische mogelijk­heden om langer te leven, mede daardoor is sterven uit de aandacht geraakt”, schrijft longarts Sander de Hosson in zijn boek: Leven toevoegen aan de dagen.

 

We gaan allemaal een keer dood. Hoe raken we weer meer vertrouwd met de dood? Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding biedt naast uitvaartbegeleiding inmiddels ook stervensbegeleiding. Met tijd, aandacht en rust. Vanuit warmte, ongebonden en uniek zijn, beweging, structuur en te beginnen met het eind voor ogen.

 

Pauline en haar collega’s zijn regelmatig voorafgaand aan een overlijden al in contact met diegene zelf en zijn of haar dierbaren. Om kennis te maken en de uitvaart samen voor te bereiden. Om het vervolgens ook te organiseren als het zover is. Ook vinden er naar wens meer verdiepende gesprekken plaats, bijvoorbeeld in geval van een levensbedreigende ziekte. Hoe wil je dat jouw laatste levensfase eruit komt te zien? Hoe ga je om met je gevoelens en hoe treed jij je dood tegemoet? Wat geeft jou kracht en troost?

 

Pauline en haar collega’s nemen niets als vanzelfsprekend aan. Jij hebt de regie, want het is jouw afscheid. En het aandeel wat je zelf wil doen, kan wat Pauline betreft niet groot genoeg zijn. Het kan voldoening en rust geven en zorgen voor een goede start van het rouwproces, zowel voor jou als voor je dierbaren.

 

 

Pauline: “Ik ben erg dankbaar dat ik met mensen mag delen en de bewustwording gun ik iedereen.  Voor nu wens ik je mooie dagen toe waarin je samen kunt zijn met elkaar.”


0 Berichten

Wandeling op het strand

Een wandeling op het strand. Even uitwaaien. Dat doet me goed.

 

Een vraag die ik vaak gesteld krijg, is hoe ik in mijn werk als uitvaartbegeleider, en (inmiddels ook!) als stervensbegeleider, met het verdriet van anderen omga? Ik leef mee en voel tegelijkertijd dat het mijn verdriet niet is. Ik heb wel momenten dat ik word geraakt. Een wandeling langs het strand, bewegen, sporten is daarom belangrijk voor me. Dat helpt om weer los te laten en dat mijn energie blijft stromen. 

 

Het gevoel van dankbaarheid overheerst bij mij. Dankbaar dat ik er mag zijn op dat belangrijke moment. Om een stukje mee te lopen in het afscheid - met liefde - bij de voorbereiding op, tijdens en na een uitvaart.

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Afval of compost?

Wil jij afval of compost zijn na je dood?

 

Dat vroeg Bob Hendrikx, oprichter van de levende doodskist, aan ons tijdens de presentatie in Delft van hun nieuwe producten waar ik vorige maand bij was.

De Loop Living Cocoon is nu niet meer vierkant, maar rond! Ook hebben zij de Loop Forest Bed en Loop Earthrise ontwikkeld. Deze laatste is een urn die je begraaft en waar een plant uit groeit.

Deze innovaties zijn ontworpen om het leven na de dood te verrijken en onze mooie planeet te koesteren.

 

De producten worden lokaal geproduceerd, groeien in 7 dagen en zijn gemaakt van mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddestoelen en upcyclede hennepvezels. In 45 dagen wordt de begraven kist/opbaarbed weer één met de natuur, waar het onze voedingsstoffen op een natuurlijke wijze weer teruggeeft aan de natuur. De kist en het opbaarbed kunnen overigens ook gebruikt worden voor crematie.

 

Meer weten? Bel me gerust.

 

 

#livingcocoon #loop #loopbiotech #bobhendrikx #livingcocoon #duurzaam #duurzameuitvaart #natuur #natuurbegraven #natuurbegrafenis #begrafenis #crematie #funeral #eigenregie #uitvaartondernemer #uitvaartzorg #uitvaartbegeleider #uitvaartbegeleiding #stervensbegeleiding #remember #herinneringen #rouw #rouwproces #blog #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Een wade

Onlangs heb ik op natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord een vouwtraining gedaan van Wikkelgoed samen met mijn collega Helma. We kregen verschillende manieren aangereikt om een wade dicht te vouwen.

 

Een aantal keren heb ik het meegemaakt dat we iemand die overleden was in een wade gelegd hebben. Ook heb je dan een opbaarplank nodig die in allerlei natuurlijke materialen te vinden zijn, bijvoorbeeld van hout, wilgentenen of bamboe. (Op de foto ligt overigens een pop in de wade.)

 

Een wade, een doek, die je zelf kunt kopen, zacht en aaibaar. Wat vind jij ervan?

 

#uitvaartwade #wade #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #afscheidnemen #rust #liefde #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #afscheidendementie #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

https://www.paulinevanderwees.nl/blog/


0 Berichten

Dankbaar

Onlangs reed ik in de auto op weg naar een uitvaart. Het zonnetje scheen heerlijk naar binnen en ik voelde de warmte. Na een fijne samenwerking met de familie zou die dag alles op zijn plaats vallen voor mevrouw haar afscheid en uitvaart. Dankbaar voelde ik me.

 

Ik bedacht ook me hoe blij ik ben met mijn mannen thuis die het gewoon vinden als ik bijvoorbeeld ineens aan het werk ga op een willekeurige avond, in de nacht of in het weekend.

En zo fijn dat ik de dingen mag doen waar ik blij van word: contact met mijn lieve familie, vriendinnen en collega's, mijn werk als uitvaartbegeleider, mijn cursus stervensbegeleiding die ik nu afgerond heb, schrijven, bewegen/sporten etc.

 

En jij, waar word jij blij van? Fijn weekend allemaal!


0 Berichten

Wat wil en kan je allemaal zelf doen bij een uitvaart?

1.       Wat wil en kan je allemaal zelf doen bij een uitvaart?

 

Alles!

 

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Je hebt overal een keuze in: in wat je wil en hoe je het wil voor je eigen afscheid of die van je dierbare. Het enige wat de wet zegt, is dat de uitvaart minimaal 36 uur na overlijden en uiterlijk de 6de werkdag na de dag van overlijden plaatsvindt. En dat hij/zij bedekt is tijdens momenten van overbrengen/vervoer.

Is dat echt het enige? Ja.

 

Ik word altijd blij als ik dit vertel aan mensen. Want ik gun jou dat je afscheid neemt zoals jij het wil en zoals het past bij jou of je dierbare. Het betekent dat je zelf vorm mag geven aan wat en hoe je het wil. Je hebt zelf de regie. Eigen regie betekent niet dat je alles zelf hoeft te doen, maar het mag wel.

Ik begeleid je er graag bij en stem mijn begeleiding af op wat jij zelf wil doen, wil laten doen of samen met mij wil doen.

 

#eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #aandacht #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #afscheidendementie #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Afscheidsmomenten

1.      Afscheidsmomenten

De laatste keer.. nog iemand aanraken, dat iemand nog thuis is, dat iemand gedragen kan worden.

 

Het onder ogen zien van de werkelijkheid als iemand overleden is, bijvoorbeeld tijdens het verzorgen van je dierbare, iemand in een kist/mand neerleggen, een rouwkaart maken, zelf aangifte van overlijden doen, als je gecondoleerd wordt, als de kist daalt in een graf of wanneer je je dierbare begeleidt naar de crematieruimte.

 

Allemaal afscheidsmomenten die bewust kunnen worden genomen om toe te groeien naar het afscheid op de dag van de uitvaart. Met aandacht. Het mag. Het kan. Het is allemaal goed, als het maar past bij jouw proces.

 

Wanneer ik een uitvaart begeleid heb ik hier speciale aandacht voor. Ik benoem de afscheidsmomenten, je mag ze beleven zoals jij het wil. Ik loop graag een stukje met je mee. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

#afscheidnemen #doodgewoon #pratenoverdedood #eigenregie #regieovereigenuitvaart #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #muziekbijeenuitvaart #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #afscheidendementie #dementievriendelijk #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Hoe betrek je mensen met dementie bij een uitvaart?

1.       Hoe betrek je mensen met dementie bij een uitvaart?

 

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? En wellicht een ouder of dierbare hebt die last heeft van dementie? Lees dan gerust verder.

 

Door de goede zorg van tegenwoordig overleven mensen die last hebben van dementie regelmatig hun partner of nabije familie. Hoe ga je daar mee om als partner, dochter of zoon? Dat is best een uitdaging.

 

Wees in ieder geval eerlijk, vertel het ze. Wat als je het niet vertelt en iemand heeft later weer een helder moment? Je kunt samen met hen verdrietig zijn. Het gevoel van buitensluiten, als je het niet vertelt, geeft mogelijk een nog meer naar gevoel bij de persoon die last heeft van dementie.

 

Betrek mensen die last hebben van dementie bij het leven, afscheid, de dood en de uitvaart. Er zijn meerdere mogelijkheden voor. Wellicht fijn als diegene persoonlijk afscheid kan nemen en niet tijdens een drukke en prikkelgevoelige condoleance? Je kunt een deel van de uitvaart bespreken met diegene erbij en wellicht een deel zonder?

Je kunt ook een plan maken voor de dag van de uitvaart zelf. Welke ruimte is er beschikbaar om even naar toe te kunnen gaan en wie gaat er dan mee? Wees matig met prikkels (bijvoorbeeld diaslideshow). Geur en smaak prikkelen juist weer de zintuigen en kunnen helpend zijn voor dat moment.

 

Mocht je hierover van gedachten willen wisselen en dit moment willen voorbereiden, neem gerust contact met me op. Ik loop graag een stukje met je mee.

 

 

#dementie #dementieenrouw #dementieenafscheid #dementievriendelijk #afscheidnemen #doodgewoon #pratenoverdedood #eigenregie #regieovereigenuitvaart #persoonlijkafscheid #muziekbijeenuitvaart #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Hoe betrek je kinderen bij een afscheid/uitvaart?

     Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart?

 

Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Veel volwassenen vinden het lastig om erover te praten met ze en willen hen (vaak onbewust) beschermen tegen verdriet en de dood.

Door echter met ze te praten over de dood, hen ruimte daarin te geven en ze te betrekken bij een afscheid/ uitvaart, leren ze om te gaan met verdriet. En dat de emoties die daar nog meer bij horen er gewoon mogen zijn. Daar hebben ze de rest van hun leven voordeel aan.

Wees daarbij eerlijk en zeg het gerust als je het zelf ook niet weet of moeilijk vindt.

 

Er valt van alles te bedenken hoe je kinderen bij een afscheid/uitvaart kunt betrekken. Nodig ze uit, het mag, en kijk naar de leeftijd en de relatie tussen het kind en de dierbare die komt te overlijden of al overleden is.

Ze kunnen helpen bij het uitzoeken van de kist/mand/wade, welke kleding hun dierbare aankrijgt, een tekening of gedicht maken voor op de rouwkaart, beschilderen van de kist, bellenblazen tijdens het afscheid, bloemen dragen, kaarsen aansteken, zingen of dansen, een herinnering vertellen etc.

 

Mocht je hier begeleiding bij willen, ik loop graag een stukje met je mee. Neem gerust contact met me op.

 

Wist je dat ik namens Doodgewoonindeklas.nl ook wel eens vertel in groep 7/8, klas 1 over de dood, afscheid nemen en mijn werk als uitvaartbegeleider?

 

#kinderenenafscheid #kinderenenrouw #afscheidnemen #doodgewoon #doodgewoonindeklas #pratenoverdedood #beschilderenuitvaartkist #eigenregie #regieovereigenuitvaart #persoonlijkafscheid #muziekbijeenuitvaart #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Herinnering in beeld

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Iemand herinneren in beeld kan op verschillende manieren. Je kunt tijdens de afscheidsbijeenkomst iets meenemen wat past bij jouw dierbare. Zijn fiets, haar schilderijen, foto’s of zijn hoed bijvoorbeeld. Het roept vaak direct warme herinneringen op.

Tijdens de bijeenkomst kunnen er eventueel ook foto’s getoond worden via een scherm. Een mooie foto van hem/haar of een diaslideshow tijdens een muzieknummer?

 

Verder kun je ook de afscheidsbijeenkomst in beeld laten brengen zodat het afscheid zelf ook een dierbare herinnering wordt. Misschien helpt het je als je die foto- of videoreportage nog eens terug kunt kijken. Of is het fijn om te weten dat die er is en je er altijd naar zou kunnen gaan kijken als je toch de behoefte krijgt en nu misschien denkt van niet.

Als het gaat om jonge kinderen die afscheid nemen van hun dierbare raad ik het vooral aan om het afscheid in beeld te laten brengen. Als ze later groot zijn, kan het hen helpen in de verwerking en is het fijn dat naast alle foto's uit iemands leven zijn/haar afscheid ook in beeld is terug te zien.

 

En als mensen niet bij het afscheid kunnen zijn, bijvoorbeeld doordat ze in het buitenland zijn? Je kunt het afscheid ook via een livestream tonen. Zijn ze er toch een beetje bij. Of de opname later aan ze laten zien. Het kan en het mag allemaal. Jullie nog andere ideeën?

 

Graag begeleid ik je hierbij. Neem gerust contact met op om alvast vrijblijvend kennis te maken.

 

 

#herinnereninbeeld #afscheidinbeeld #afscheidsfotografie #afscheidsreportage #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #muziekbijeenuitvaart #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Hoe ziet de afscheidsbijeenkomst eruit?

1.       Hoe ziet de afscheidsbijeenkomst eruit?

 

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Hoe wil je dat de afscheidsbijeenkomst (of -plechtigheid of -dienst of…) eruit komt te zien? Wie zegt er iets, op welk moment en in welke volgorde? Enkele woorden, herinneringen, een levensloop en/of een gedicht? En wie opent en eindigt het samenzijn? Met veel of weinig muziek? Muziek vanuit de speaker en/of livemuziek door bijvoorbeeld een kleinkind of professional? En is het muziek waar je dierbare van hield of juist jijzelf of een combi?

 

Je kunt een afscheid ook in informele sfeer laten plaatsvinden. Hoe wil je dat dat eruit ziet?  

 

En wie leidt het? Jullie zelf, een voorganger, uitvaart- of ritueelbegeleider? Of volgt het zich allemaal op elkaar? Wil je een kerkelijke invulling?  

 

Het kan en mag allemaal. Het is ook allemaal goed. Als het maar bij jou of je dierbare past. Graag begeleid ik je hierbij. Neem gerust contact met me op om alvast vrijblijvend kennis te maken.

 

 

#afscheidsbijeenkomst #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #muziekbijeenuitvaart #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Bloemen?

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Je kunt kiezen of je dierbare wilt omringen met bloemen of niet. Zo ja, van je-/jullie zelf en als je noemt op de rouwkaart dat je dierbare van rozen, tulpen of zonnebloemen hield, dan is de kans groot dat die meegenomen worden door de gasten naar het afscheid.

 

Of je vraagt ze allemaal om 1 losse bloem mee te nemen? Deze kunnen in een grote vaas gezet worden door de gasten zelf op de dag van de uitvaart bij aankomst. Of ze worden in een bloemenband gestoken worden die om de kist/mand heen zit.

 

Misschien ken je zelf een bloemist uit je eigen omgeving of buurt? Zelf kan ik je ook enkele bloemisten aanbevelen die snappen wat jij bedoelt. Met bepaalde bloemsoorten en kleuren. Netjes of juist weelderig.  Een veldboeket uit eigen tuin kan natuurlijk ook.

 

En wat ook steeds vaker gebeurt, mede met het oog op duurzaamheid, is de wens om geen bloemen mee te nemen en dat de vraag gesteld wordt of je een donatie wil doen aan een goed doel.

 

Je kan kiezen wat bij je dierbare of bij jou past! Vragen? Bel of mail me gerust. Ik loop graag een stukje met je mee.

 

 

 

#bloemen #rouwboeket #bloemenband #donatieipvbloemen #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Rouw, wat doet dat met jou? Bibliotheek Westland

Voor Bibliotheek Westland mag ik komende weken verschillende bijdragen leveren aan hun nieuwe thema "Rouw, wat doet met jou?" van de levensbieb.

 

Op dinsdag 5 oktober tussen 10.30 en 12.00 uur ben ik weer te vinden tijdens het inloopmoment in Bibliotheek 's-Gravenzande. Je bent welkom voor alle vragen die je hebt over afscheid en uitvaart.

 

Op maandag 10 oktober om 19.00 uur geef ik een Inspiratieavond over "Afscheidsmomenten." Ter voorbereiding op het afscheid nemen van een dierbare. Aanmelden via de agenda van www.bibliotheekwestland.nl (toegang 2,50 euro voor leden en 5,00 euro voor niet-leden).

 

Fijn om hier een bijdrage aan te mogen leveren, zie ik je in de bieb?

Warme groet, Pauline

 

#levensbieb #rouwwatdoetdatmetjou #bibliotheekwestland #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Vervoer om je dierbare mee weg te brengen op de dag van de uitvaart

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Wist je dat je ook zelf je dierbare mag wegbrengen in eigen (grote) auto, bus of camper? Vervoer huren voor iemand die overleden is, is dus niet verplicht. Ik vond dat een behoorlijke eyeopener toen ik dat 8 jaar geleden hoorde tijdens mijn opleiding.

 

Als je wel vervoer wilt huren, dan is er van alles mogelijk. Uiteraard een rouwauto in verschillende kleuren, oldtimers, rouwbus (waar behalve de overledene ook de naasten in passen), rouwtruck, of bijvoorbeeld rouwcaravan. Of meer duurzaam met een rouwfiets (met aanhanger), rouwbakfiets, loopkoets of Tesla rouwauto.

 

Meer weten? Bel of mail me gerust. Ik loop graag een stukje met je mee.

 

 

#rouwauto #rouwvervoer #teslarouwauto #rouwbakfiets #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Hoe vertel je het?

1.       Hoe vertel je het?

 

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Natuurlijk bel je eerst de liefste mensen om je heen en/of die het meest dicht om je heen staan als je dierbare is overleden. Je kunt en wilt misschien niet iedereen persoonlijk benaderen. Je kunt een kaart sturen om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden van je dierbare en/of om ze uit te nodigen voor de afscheidsbijeenkomst. Wist je dat je dit ook zelf kunt doen? Een mooie tool hiervoor is te vinden op www.daglief.nl

 

Zelf heb ik goede vormgevers om me heen die ook een kaart kunnen maken die aan alle wensen voldoet. Zij begrijpen goed wat een familie wil. Het is vaak even puzzelen voor een familie; welke afbeelding/foto, wat voor tekst? Met of zonder een gedicht? Veel of weinig woorden? Het resultaat mag er dan wezen. Maar ook best confronterend als het ineens zwart op wit staat dat je dierbare is overleden.

 

Naast het versturen van een kaart, of als enige manier om het te laten weten, kan ook een advertentie geplaatst worden in een plaatselijke, regionale of landelijke krant. Ook online kan er veel: op social media of een online condoleanceregister. Wat zou jij willen?

 

Mocht je er over van gedachten willen wisselen met me. Neem gerust contact met me op. Ik loop graag een stukje met je mee.

 

 

#daglief #eigenrouwkaartmaken #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Kist, mand of wade?

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Je mag zelf kiezen waar jij of je dierbare in begraven of gecremeerd mag worden: in een kist, of mand of in een wade met opbaarplank. Waar heb je het “beste” gevoel bij? Wat een kist betreft is er ontzettend veel keuze in houtsoort, kleur en kleinschalige en grote ondernemers.

Een mand maak ik steeds vaker mee. Het doet wat zachter aan dan een kist. En ook daar is veel keuze in qua vorm en materiaalsoort.

Ook een wade, wat een groot doek is waar iemand ingewikkeld wordt, doet zacht en natuurlijk aan. Voor dat laatste heb je dan ook een opbaarplank nodig waar ook veel keuze in is.

 

Neem gerust contact met me op, ik ken de leveranciers die mooie en eerlijke producten maken. Ik loop graag een stukje met je mee.

 

 

#uitvaartkist #mand #wade #opbaarplank #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Condoleren

1. “ "Condoleren, gecondoleerd.” Ik vind het geen mooi woord, maar het dekt wel de lading. Je weet gelijk wat er mee wordt bedoeld. “Het overgankelijk medeleven tonen bij het overlijden van iemand”; dat betekent condoleren letterlijk volgens het woordenboek. 

 

Wanneer en hoe laat je je condoleren als je dierbare is overleden? En wat doe je als de uitvaart zelf besloten is? Nog een apart moment voor een condoleance? Of niet. Of zet je je adres op de rouwkaart zodat er een kaartje naar je gestuurd kan worden?

 

En op de dag van de uitvaart zelf, wil je dan gecondoleerd worden voor of na de afscheidsbijeenkomst? Formeel op een rij of wil je je (informeel) mengen tussen het gezelschap? En/of thuis, de dagen ervoor?

 

En leg je een condoleanceboek neer? Of weet je wel wie er komt en vind je het niet nodig? Ook online is het mogelijk een condoleancepagina aan te maken; openbaar of besloten.  

 

Je kunt zelf beslissen hoe je het wil. En het lijkt nu veel, al die keuzes. En dat is het ook wel. Maar stap voor stap zal het je duidelijker worden. En uiteindelijk valt alles op zijn plek. Zoals jij het wil en zoals het past bij jouzelf of jouw dierbare.

 

 

Ik loop graag een stukje met je mee. Bel of mail me gerust!

 

#condoleren #condoleance #afscheidnemen #informeelafscheid #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Afscheid nemen op informele wijze? (Deel 2 van 2)

1.      Informeel afscheid nemen  (deel 2 van 2)

 

Als je een uitvaart wil voorbereiden van jezelf of die van je dierbare; of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder.

 

Informeel afscheid nemen. Hoe dat er uit kan zien? Bijvoorbeeld zo: een zaal of ruimte, thuis, aan het strand, of een horecagelegenheid. In het midden je dierbare die in de kist ligt, of mand of in een wade op een opbaarplank. Eromheen alle genodigden. Dat kunnen er veel of weinig zijn. Zorgvuldig uitgekozen muziek op de achtergrond. Met een drankje/hapje erbij. De mensen zoeken elkaar op. Er is tijd. Met elkaar zijn. Verbondenheid voelen. Informeel.

 

Op een gegeven moment wordt er aandacht gevraagd, een aantal mensen willen iets zeggen en delen dit. Iedereen draait zich naar hen toe. Met het drankje nog in de hand. Aansluitend een muzieknummer wat met elkaar geluisterd wordt. Een toost op het leven. Er wordt weer verder met elkaar gedeeld, gehuild en ook gelachen. Want wat zijn er veel mooie en leuke herinneringen aan dit mooie mens.

 

Dan, op een gegeven moment, verlaat een kleine kring met de overledene de ruimte. Iedereen gaat buiten staan, vormt een haag en zwaait ze uit. De mensen die meegaan met hun overleden dierbare voelen zich gedragen en gesteund. Zij gaan op weg naar het laatste stukje van het afscheid; de crematie of begrafenis.

 

Weet, het is allemaal goed wat je kiest. Als je maar kiest. Ik loop graag een stukje met je mee. Bel of mail me gerust!

 

#afscheidnemen #informeelafscheid #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Afscheid nemen: hoe, waar en met wie? (Deel 1 van 2)

1.      Als je een uitvaart wil voorbereiden of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan; lees dan gerust verder.

Hoe wil je het afscheid eigenlijk noemen? Is het een afscheidsbijeenkomst, -plechtigheid, -ceremonie, - dienst, -viering? Of gewoon afscheid?

 

Wie mag er allemaal bij zijn? Voor iedereen die wil of met een kleine of grote besloten groep? En mogen al deze mensen trouwens mee naar de begraafplaats en/of het crematorium, of doe je dat met bijvoorbeeld alleen het gezin en/of een intiem gezelschap, in kleinere kring?

 

En waar vindt het afscheid plaats? Thuis, in een aula/uitvaartcentrum, zaal, horecagelegenheid of buitenlocatie? En wanneer? Voorafgaand aan de begrafenis of crematie? Of misschien wel de dag ervoor? Of misschien als herinneringsbijeenkomst er na?

 

Welke sfeer wil je? Dat iedereen zit en er wordt gesproken en/of muziek geluisterd of een afscheid in een informele sfeer?

 

Wat een vragen en keuzes; om aan te geven dat je een keuze hebt in hoe je afscheid neemt van je dierbare en hoe je dit met anderen wil delen. Of als je je eigen afscheid wil voorbereiden. Wat is passend voor jou/jullie?

 

 

Ik loop graag een stukje met je mee. Bel of mail me gerust!


0 Berichten

Wat wil je? (Deel 5 van 5)

      Regie over (eigen) uitvaart;                                                                                   

      Wat wil jij na je overlijden? 

 

Wat wil jij na je overlijden? Begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023?

 

Resomeren, resoneren, resumeren? Resomeren dus. Het woord stamt af van het griekse woord “resoma” dat “hergeboorte van het lichaam” betekent. In Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten is dit al mogelijk. In Nederland wordt de wet van de lijkbezorging hier waarschijnlijk op aangepast, op zijn vroegst in 2023.

 

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in vloeistof. Er blijft wit schoon poeder over wat je kunt vergelijken met as na een crematie. Het wordt ook wel watercrematie genoemd.

 

Waarom je hiervoor zou kiezen? Het proces is veel duurzamer dan begraven en cremeren. Er wordt een stuk minder energie verbruikt en er worden veel minder broeikasgassen uitgestoten. Het past prima in het nieuwe tijdperk van milieuvriendelijk willen leven, zegt biochemicus Sandy Sullivan, oprichter van resomation. Wist je trouwens dat Desmond Tutu zijn lichaam begin dit jaar geresomeerd is?

 

Wil je er meer over weten? Bel of mail me gerust.

 

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Wat wil je? (Deel 4 van 5)

Regie over eigen uitvaart;

Wat wil jij na je overlijden?

 

Begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023?

 

Als je je lichaam ter beschikking voor de wetenschap wil stellen, dan is de enige manier dat je dat zelf bij leven regelt. Dit kan bij een anatomisch instituut van een universiteit. In Nederland zijn er 8. Er wordt je dan gevraagd om een handgeschreven verklaring te maken. Het anatomisch instituut bewaart deze verklaring (codocil).

 

Je lichaam wordt binnen 24 uur na je overlijden opgehaald en wordt niet meer teruggegeven. Soms worden er tijdelijk geen lichamen aangenomen of wordt het lichaam alsnog afgewezen. Dan zijn je dierbaren verantwoordelijk om een uitvaart te regelen.

 

Hoe neem je afscheid van iemand die zijn lichaam ter beschikking voor de wetenschap stelt? Daar zijn verschillende manieren voor. Graag denk ik met je mee.

 

Over de laatste keuze vertel ik je gauw graag meer. Wil je contact met me? Bel of mail me gerust.

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #lichaamvoordewetenschap #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Inloopmoment voor vragen rondom afscheid, sterven en uitvaart

Aanstaande dinsdag 5 juli tussen 10.30 en 12.00 uur ben je welkom voor vragen over afscheid, sterven en uitvaart in Bibliotheek 's-Gravenzande tijdens het (gratis) inloopmoment van Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding.

 

Mocht je een vraag hebben of ergens meer over willen weten, ik zie je graag!

En natuurlijk mag je altijd contact opnemen per telefoon, e-mail of WhatsApp. 

 

Fijne dag vandaag!

 


0 Berichten

Wat wil je? (Deel 3 van 5)

1.      Regie over (eigen) uitvaart;

Wat wil jij na je overlijden?

 

Wil je begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023?

 

Voor een crematie kun je zelf uitkiezen naar welk crematorium je gaat. Elke locatie heeft weer z’n eigen sfeer, inrichting en wel/geen uitzicht. Je kunt daar ook de aula huren voor een afscheidsbijeenkomst/-dienst, maar dat is niet verplicht.

Het is namelijk ook mogelijk om jezelf/je dierbare weg te (laten) brengen naar het crematorium voor een stille crematie, in aanwezigheid van familie of niet.  En eventueel kom je dan daarvoor ergens anders bij elkaar voor het afscheid; in een andere zaal, ruimte, kerk, horecagelegenheid, thuis, een buitenlocatie, of ….?

 

In het crematorium mag je je dierbare zo ver mogelijk mee begeleiden als je zelf wil. Je mag dus ook op het moment zelf aanwezig zijn als de kist (of mand of baar met wade) de oven wordt ingebracht.

Dit laatste wordt wisselend wel of niet gedaan. Iedereen heeft daar z’n eigen gevoel bij. Weet dat het in ieder geval kan. De mensen die er wel voor kiezen, ervaren het vaak als helpend. Ze zien dan de werkelijkheid, iemand is er niet meer, onder ogen wat weer kan helpen bij het rouwproces.

 

Wist je dat crematoria ook wel eens open dagen organiseren? En dat je ze ook altijd kan bellen voor een afspraak om even langs te komen? Op hun websites staan vaak de tarieven genoemd.

 

Over de andere keuzes vertel ik je gauw graag meer. Wil je contact met me? Bel of mail me gerust.

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


0 Berichten

Doodgewoon in de klas

Beste leerkrachten van groep 7/8 en docenten van klas 1 en 2,

 

Bijna vakantie, de tijd vliegt! Bijna alweer een schooljaar voorbij. Weet dat er een heel mooi project bestaat; "Doodgewoon in de klas."

In een digitale lesomgeving (www.doodgewoonindeklas.nl) leren kinderen spelenderwijs omgaan met dood en afscheid. Ook kun je een gastspreker uitnodigen die graag langskomt om over zijn/haar werk te vertellen en vragen te beantwoorden van de kinderen.

 

Echt, je geeft de kinderen zoveel mee als je dit onderwerp nu al bespreekbaar en gewoon voor ze maakt. En er hoeft geen aanleiding te zijn, juist niet. En als er dan een ouder, of opa, oma ziek wordt en er is al een keer aandacht voor geweest, dan weten ze dat je daarover kunt praten en delen. Dat zal ze dan enorm helpen.

 

En het thema hoef je niet groots aan te pakken. Er staat van alles op de website, maar alles is goed. Als je het maar een keer bespreekbaar maakt. Plan het in voor het nieuwe schooljaar. En ik of een andere gastspreker/vrijwilliger, we komen graag. Met alle liefde.

 

Voor meer info; www.doodgewoonindeklas.nl of bij mijzelf.

 

Liefs Pauline

 

 

#doodgewoonindeklas #doodgewoon #pratenhelpt #kinderenenafscheid #rouw #kinderenenrouw #pratenoverdedood #herinneren #afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart  #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Wat wil je? (Deel 2 van 5)

1.      Regie over (eigen) uitvaart;

Wat wil jij na je overlijden?

 

Wil je begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat wellicht is vanaf 2023 ?

 

Begraven kan op de begraafplaats van de gemeente of kerk of op een natuurbegraafplaats. Bij een gemeentelijke en kerkelijke begraafplaats heb je (meestal) de keuze uit een algemeen graf of een particulier graf. Een algemeen graf bestaat in ieder geval 10 jaar of soms ook 15 jaar, dat verschilt per gemeente. Je kunt deze periode niet verlengen.

 

Bij een particulier graf koop je grafrechten en kun je kiezen voor hoe lang je dit wil, bijvoorbeeld voor 15 of 30 jaar. Ook kun je deze periode blijven verlengen en de rechthebbende bepaalt wie er nog meer in het graf begraven mag/mogen worden als daar plek voor is.

Zowel bij algemeen begraven als particulier begraven betaal je overigens ook kosten voor het algemeen onderhoud aan de begraafplaats.

 

Ook kun je kiezen voor een natuurbegraafplaats. Een plekje op een natuurbegraafplaats is eeuwigdurend. Je betaalt eenmalig een bedrag hiervoor. Er mag hier geen steen of ander monument geplaatst worden. Alleen een houten boomschijf waar de naam van de overledene op komt. De natuur mag hier zijn gang gaan. Je kunt overigens heerlijk wandelen op natuurbegraafplaatsen en vanzelfsprekend doen deze begraafplaatsen natuurlijk aan. Wist je dat je hier bij leven ook al een plekje kunt reserveren/kopen?

 

Over de andere keuzes vertel ik je gauw graag meer. Wil je contact met me? Bel of mail me gerust.

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Open dag crematorium De Dijk

Zaterdag 25 juni 10.00 - 16.00 uur

Open dag bij crematorium De Dijk in Maassluis!

 

Benieuwd hoe de crematieruimte eruit ziet en hoe het crematieproces werkt? Teun, Henny en hun collega's van de gemeente Maassluis vertellen je er graag over. 

DE gelegenheid om eens een kijkje voor en achter de schermen te nemen en om je vragen te stellen. 


0 Berichten

Wat wil je? (Deel 1 van 5)

Regie over (eigen) uitvaart;

Wat wil jij na je overlijden?

 

Sommige mensen hebben dit al duidelijk voor zichzelf. Voor anderen misschien lastig om daar al een idee of gevoel bij te hebben. En eigenlijk willen we er niet aan toch? Denken aan de dood.

 

Als het eind voor ogen is, maar ook als het eind nog niet voor ogen is, want het kan er ineens zijn en we gaan allemaal een keer, kan het helpend zijn je gedachten er eens over te laten gaan. En het er met je dierbaren over te hebben.

 

 

Wat er allemaal kan? Begraven worden, je laten cremeren, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of je laten resomeren. Dat laatste is waarschijnlijk mogelijk vanaf 2023. Wat dit allemaal inhoudt, vertel ik je gauw verder. Volg je me? 

 

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Regie over (eigen) uitvaart

Het afscheid is van jou

 

Een stukje geschiedenis: vroeger bestonden er nog geen uitvaartondernemingen. Een overlijden, het afscheid, de begrafenis; het was van de mensen zelf. De buurt regelde dit met elkaar.

Na de 2e wereldoorlog werden de aanzeggers en inmiddels ontstane uitvaartverenigingen echte ondernemers. Het afscheid werd uit handen genomen en ook buitenshuis opbaren werd mogelijk. De dood kwam hierdoor verder van de mensen af te staan.

 

Vanaf de jaren negentig was er een kentering. Naasten namen meer het heft in eigen handen en maakten het afscheid persoonlijker. Een mooie beweging voorwaarts!

Ik geef het afscheid graag weer aan je terug. Het afscheid is van jou. En het aandeel wat je zelf wil doen, kan wat mij betreft niet groot genoeg zijn. Tenminste, als jij dat wil en/of kan. Mijn begeleiding stem ik op jouw vraag af.

 

Meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het vormgeven van een uitvaart? Volg me!

 


0 Berichten

Inloopmoment voor vragen rondom afscheid, sterven en uitvaart

Op dinsdag 7 juni, tussen 10.30 en 12.00 uur, ben je  welkom in Bibliotheek 's-Gravenzande (Zandeveltplein 26) voor vragen rondom afscheid, sterven en uitvaart. Tijdens dit inloopmoment ga ik graag met je in gesprek en geef ik je vrijblijvend een antwoord op je vragen.

 

We weten allemaal dat de dood een keer komt. Toch overvalt ons vaak het moment dat iemand komt te overlijden. Het verkennen van de mogelijkheden en het bespreken van je wensen kan rust geven aan jezelf en je naasten.

 

Wat er allemaal mogelijk is rondom je eigen afscheid of die van een dierbare? Wat je allemaal zelf kunt doen? En hoe het zit met natuurbegraven en wat resomeren is? Of misschien heb je andere vragen. Laten we het er even over hebben samen.

 

Vanaf 7 juni ben ik elke eerste dinsdag van de maand (m.u.v. augustus) tussen 10.30 en 12.00 uur aanwezig in Bibliotheek 's-Gravenzande! Welkom!

 


0 Berichten

5 jaar Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding

Onlangs ben ik een dagje op pad geweest met Miss Latte.

Verse koffie en lekkers gebracht bij mijn collega's en een aantal bedrijven om ze te bedanken voor de fijne samenwerking de afgelopen 5 jaar!

Want zo lang bestaat mijn bedrijf nu al en dat mag gevierd worden.

 

Het was mooi weer en zo leuk om iedereen te verrassen! Contact met lieve mensen, de koffiemachine van Miss Latte in mijn bus, alle adressen langs; het was een heerlijke dag!!

 

Dank je wel, Helma Luiten, Jan Vinkadministratiekantoor Persoon Advies, Nederwerk grafmonumenten, Drukkerij Riezebos, Uitvaart Diensten Centrum Delft, Straver mobility, Akidia Uitvaartkisten EN Miss Latte!

Op naar het volgende jubileum!

 

En natuurlijk ook dank je wel aan mijn ouders, gezin en alle andere collega's en bedrijven met wie ik fijn samenwerk!

 

#uitvaartbegeleiding #jubileum #fijnesamenwerking #teamwork #uitvaartbegeleider #uitvaartzorg #uitvaart #begrafenis #natuurbegrafenis #crematie #resomatie #uitvaartwensen #eigenregie #regieovereigenafscheid #persoonlijkeaandacht #persoonlijkeuitvaart #afscheid #herinneren #rouw #afscheidnemen #kinderenenafscheid #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft 

 

 


0 Berichten

Wat een verrijking!

Wat een verrijking!

Een maand geleden bestond mijn bedrijf Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding 5 jaar!! Blij en trots ben ik met deze mijlpaal.

 

Ook een mooie reden om me te bezinnen. Ik vroeg me af: hoe gaat het met mijn bedrijf, ben ik tevreden, wil ik meer, wil ik minder of wil ik anders?

Wat daaruit kwam? Ik ben heel tevreden met hoe het met mijn bedrijf gaat, wil hier zeker mee doorgaan EN er iets bij leren op het gebied van sterven.

 

Ik heb mezelf een cursus Stervensbegeleiding cadeau gedaan. Regelmatig spreek ik mensen die ziek zijn, en weten dat ze gaan sterven binnen een paar weken of maanden, over hun afscheid en uitvaart. Ook op het gebied van sterven wil ik voor mensen van betekenis kunnen zijn.

Dus in de nabije toekomst werk ik als uitvaartbegeleider EN stervensbegeleider.

 

Ik volg de cursus thuis in vrije uurtjes. Het geeft me nu al voldoening, als mens en als uitvaartbegeleider. Wat een verrijking om hier meer over te weten te komen.

Op de een of andere manier brengt het me ook rust om hier mee bezig te zijn. En daar word ik dan weer blij van.

 

Oh ja, in het voorjaar ga ik de mensen en bedrijven bedanken met wie ik al 5 jaar heel prettig samenwerk. Wordt vervolgd!

 


0 Berichten

Praten over de dood?

Praten over de dood? Praten over je eigen afscheid?

SIRE start vandaag een campagne om de dood bespreekbaar te maken. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders beter afscheid had willen nemen van iemand die overleden is.

 

Door mijn werk als uitvaartbegeleider komt het regelmatig voor dat we het binnen mijn gezin over de dood hebben. Toch is het alweer even geleden dat mijn man en ik het concreet gehad hebben over onze eigen uitvaart. En ik dacht dat ik het wist, maar doordat ik veel mogelijkheden weet en meemaak, ging ik er aan twijfelen.

Toevallig dacht ik er afgelopen weekend weer aan, hoe zou ik willen dat mijn afscheid eruit komt te zien? In mijn eigen gedachten werd dat beeld weer meer concreet. 

Gespreksstof voor met mijn dierbaren!

 

#pratenhelpt #pratenoverdedood #sire #uitvaart #uitvaartvoorbereiden #regieovereigenuitvaart #regieovereigenleven #regie #wensenvoordeuitvaart #begrafenis #crematie #resomatie #resomeren #orienteren #orienterendgesprek #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #uitvaartzorg #afscheidenuitvaart #uitvaartzelfregelen #uitvaarinsfeer #uitvaartzelfdoen #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Inspiratiemiddag "regie over (eigen) uitvaart"

Maandagmiddag 24 januari 2022 van 14.00 tot 16.15 uur in bibliotheek 's-Gravenzande (Zandeveltplein 26) organiseer ik een inspiratiemiddag.

 

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart? 

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart. 

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via : info@paulinevanderwees.nl of via bibliotheekwestland.nl 


0 Berichten

Een belevenis met de uitvaartbus

Onlangs reed ik mee met de uitvaartbus die gehuurd werd door een lieve familie.

Het was een mooie rit door Scheveningen met in hun midden hun dierbare. Langs de zee, langs zijn favoriete vissersplek.

Het was een rustige maandagochtend met wind, wolken, blauwe lucht en een regenboog die te zien was aan de horizon boven zee. Muziek van Guns 'n Roses en Nirvana maakte het compleet. Zijn muziek.

Het was een mooie en bijzondere start op de dag van zijn afscheid. We werden afgezet bij het uitvaartcentrum voor het laatste stukje van zijn reis.

Een belevenis om nooit te vergeten, vertelde zijn partner mij gisteren.

 

 

#dankbaar #uitvaartbus #bijzonderrouwvervoer #speciaalrouwvervoer #markvandepoel #rouwvervoer #uitvaartbeleving #rouwproces #goedestartrouwproces #uitvaart #funeral #crematie #begrafenis #herinneren #herinneringen #herinneringenophalen #remember #uitvaartmuziek #uitvaartzorg #uitvaartbegeleider #uitvaartbegeleiding #persoonlijkafscheid #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #metliefdeenaandacht #loslateninliefde

 

 

 

 


0 Berichten

Koesteren

Gisteravond heerlijk gezongen (doen we 1x per maand met klein groepje) bij Tessa Droog in Naaldwijk. Altijd een feestje om in haar woonkamergalerie te zijn. Deze keer met glühwein en chocola!!

De galerie is op dit moment in kerstsfeer. En komende zaterdagmiddag en zondagmiddag nog te bewonderen tijdens de winterfair. Van verschillende exposanten is hun werk te vinden en te koop: van fotografie, textiel, leren tassen en sieraden tot keramiek.

Dat laatste is Tessa haar werk. Ze maakt prachtige kunst van keramiek voor in huis of buiten, om te gebruiken of te dragen.

 

Onder de naam "koesteren" (alleen het woord vind ik al mooi) maakt ze ook persoonlijke gedenkmonumenten zoals handgemaakt urnen, bewaardoosjes en lichtpuntjes.

Aanrader dus!

 

www.tess-keramiek.nl

Woonkamergalerie en atelier Tess-keramiek

 

#tessadroog #winterfair

 

#tesskeramiek #bytencreations #woonkamergalerie #keramiekatelier #keramiek #koesteren #handgemaakteurnen #herinneren #remember #herinnering #rouw #persoonlijkeuitvaart #persoonlijkafscheid #uitvaart #begrafenis #crematie #funeral #eigenregie #afscheidenuitvaart #persoonlijkebegeleiding #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Herinneringsbankje

Verder gaan na een afscheid.

Herinneren.

Omarmen wat is geweest.

Verder liefhebben.

In je hart.

 

Ik kwam iets moois tegen.

Je eigen herinneringsbankje van Staatsbosbeheer.

Op een plekje in het bos.

Een plekje om naar toe te gaan.

Als je daar behoefte aan hebt.

 

 

https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/natuurlijk-herdenken/herinneringsbankjes


0 Berichten

Ben jij ook wel eens verdrietig?

Ben jij ook wel eens verdrietig? Heb je kleren aan als je dood bent en in een kist ligt? Waar komt de kist vandaan? Wat gebeurt er voor een crematie? Waarom is cremeren goedkoper dan begraven?

 

Deze vragen, en nog vele andere mooie vragen, werden mij een paar dagen geleden gesteld toen ik als gastspreker namens “Doodgewoon in de klas” op bezoek kwam bij een groep 7/8.

 

De 32 kinderen, 2 leerkrachten en ik hebben een mooi en eerlijk kringgesprek gehad met elkaar en er is veel voorbij gekomen. Het paste in hun thema “rouw en verlies.”

Mooi zeg, als je leerkrachten hier aandacht aan besteden en de dood ook een onderdeel mag zijn van het leven EN je hier ook vragen over mag stellen op school!

 

 

Het gesprek kon nog wel even doorgaan, want de vingers bleven omhoog gaan. Maar na 5 kwartier kwam de laatste vraag: “kom je nog een keer terug?” 


0 Berichten

Een uitvaartkist die groeit?

Een uitvaartkist die groeit? In 7 dagen? En verrijkend is voor de aarde? Het bestaat!

 

Vorige week vroeg Bob Hendrikx, oprichter van de Living Cocoon (gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddestoelen) aan ons of we afval of compost willen zijn na onze dood. Wat een mooie vraag en wat een mooie manier om op de meest natuurlijke manier onderdeel te kunnen worden van 'the cycle-of-life.'

 

Tijdens de opening van de fabriek in Delft kreeg ik met vele collega's een rondleiding. Heel blij werd ik van deze enthousiaste mensen die vol passie bezig zijn met duurzaamheid en met de natuur willen samenwerken.

De living cocoon heeft overigens de vorm van een concentionele kist met daarin een bedje van mos. Dat vind ik zo vriendelijk klinken; een bedje van mos...

 

Meer weten? Bel me gerust!

 

#livingcocoon #loop #biotech #bobhendrikx #duurzaam #duurzameuitvaart #natuur #natuurbegraven #natuurbegrafenis #begrafenis #crematie #funeral #uitvaartondernemer #uitvaartzorg #uitvaartbegeleider #uitvaartbegeleiding #remember #herinneringen #rouw #rouwproces #blog #eigenregie #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding 


0 Berichten

Weer thuis na een bezoek aan Probus Mixed Westland als gastspreker!

Fijn om te mogen vertellen over mijn werk als uitvaartbegeleider, -ondernemer en info te kunnen delen. Ik word er blij van!

Want hoe zit het eigenlijk met natuurbegraven, resomeren en een uitvaart voorbereiden en daarover regie te nemen? Ik vertel je er graag meer over!

 

#probus #probuswestlandmixed #gastspreker #eigenregie #uitvaart #uitvaartzelfregelen #afscheid #afscheidinstijl #allesisgoed #begrafenis #funeral #crematie #uitvaartbegeleiding #uitvaartzorg #rouw #rouwproces #herinneringen #remember #vrijblijvend #persoonlijkeaandacht #tijdenrust #blog


0 Berichten

Afscheid aan het strand?

Afscheid aan het strand? Ook dat kan!

 

Bij Beachclub Casa Verde in Hoek van Holland bijvoorbeeld.

Je bent hier welkom om een afscheidsbijeenkomst te houden in informele sfeer met een hapje en drankje en/of voor een condoleance na de uitvaart.

Vanmiddag kennisgemaakt met eigenaren Michiel en Axel. Fijne plek, fijne sfeer, fijne mensen en uitzicht op zee.

En... waar zou jij willen dat jouw afscheid gehouden wordt?

 

#uitvaart #afscheid #begrafenis #crematie #aanzee #persoonlijke aandacht #herinnering #vrijblijvend #remember #uitvaartbegeleiding #uitvaartzorg #eigenregie #blog #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


0 Berichten

Regie over (eigen) uitvaart!

Doe-het-zelven heeft de toekomst las ik onlangs in het vakblad van de uitvaart. En dat is goed nieuws! Deze visie wordt steeds breder gedragen: wat wil jij, wat past bij jou of je dierbare? Het afscheid is van jou! En je kunt zelf de regie hebben over (eigen) uitvaart.

 

In januari 2022 bestaat mijn bedrijf 5 jaar! Het maakt me blij om al bijna 5 jaar vanuit deze visie te werken. Blij om veel vragen te mogen stellen aan families en om daar vervolgens bij uit te leggen dat ik liever hoor: "nee hoor, dat hoeft niet," dan dat ik een vraag niet stel en een kans gemist wordt!

Blij als een uitvaart "klopt" en goed is geweest. Het geeft me een 1+1=3 gevoel. De persoon die komt te overlijden en/of de familie heeft vaak al een bepaald beeld of idee van hoe ze willen dat het afscheid er uit moet komen te zien. In combinatie met mijn begeleiding die ik daarop afstem en mijn kennis en advies, wordt het afscheid goed en een mooi geheel.

 

 Het kan voldoening geven om richting en vorm te geven aan je eigen afscheid of aan die van je dierbare.

Voor een goede start van het rouwproces laat ik je graag keuzes maken die passen bij jou, of hem of haar. 

 

 

 

 

 

 

 


0 Berichten

Klokhuis, over de dood en rouwen

Kijktip met kinderen!

Tv-programma Klokhuis heeft afgelopen voorjaar een vierdelige serie gemaakt over doodgaan, begraven en cremeren, afscheid nemen en rouwen.

 

Heel mooi wordt alles open en eerlijk besproken op de manier zoals Klokhuis dat zo goed kan. Met tussendoor kinderen aan het woord die hun vader, moeder, broertje of opa verloren zijn.

 

https://www.hetklokhuis.nl/dossier/154/het-klokhuis-over-dood-en-afscheid/681/dood-en-afscheid


0 Berichten

Doodgewoon in de klas

Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood.  Veel volwassenen vinden het lastig om er over te praten en willen kinderen (vaak onbewust) beschermen tegen de dood en verdriet.

Door echter met ze praten over de dood, hen ruimte daarin te geven en ze te betrekken bij een afscheid, leren ze om te gaan met verdriet. En dat de emoties die daarbij horen er gewoon mogen zijn. 

 

"Doodgewoon in de klas" is een digitale lesomgeving voor groep 7 en 8 (en evt. klas 1 van de middelbare school) en helpt hierbij op een speelse manier. Het kan ingezet worden op elk moment, ook als er geen directe aanleiding is van verlies.

 

Als gastspreker kan ik langskomen op school om dit thema gewoon te maken en te praten met elkaar over verlies, afscheid en uitvaart. Mooi hoe puur en open kinderen hierin kunnen zijn!

 

Interesse? Kijk eens op www.doodgewoonindeklas.nl en neem gerust contact met me op! info@paulinevanderwees.nl

Warme groet, Pauline


0 Berichten

Vergankelijkheidsdag 2021

Morgen, 22 september 2021, is het Vergankelijkheidsdag.

Vergankelijk, ik vind het een mooi woord. Volgens het woordenboek: “Niet blijvend, onderhevig aan verval.”

 

Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik met name dat het ging over je eigen afscheid voorbereiden. Inderdaad nodigt Vergankelijkheidsdag je uit om stil te staan bij de eindigheid van je leven.

Echter juist om dat einde te gebruiken als spiegel, om de kwaliteit van je leven te verhogen en om het leven te vieren. Mooi!!

Hoe? Kijk voor inspiratie op www.vergankelijkheidsdag.nl

 

 

 

De thema’s waar ikzelf op dit moment affiniteit mee heb, zijn: schrijven, ontspullen, wandelen en bezinning.

En jij? Wat zie jij in de spiegel?


0 Berichten

Natuurbegraven

Natuurbegraven?

 

Eeuwigdurende grafrust voor een eenmalig tarief met alleen een boomschijf met daarop iemand zijn/haar naam als herinnering op de betreffende plek, als je dat wil. Als je rondloopt op een natuurbegraafplaats, vallen de graven je niet eens gelijk op. Het is vaak een mooi bos, een mooi stuk natuur.

 

Voor veel mensen woonachtig in Zuid-Holland is een natuurbegraafplaats niet om de hoek. Je loopt of fietst er niet even naar toe.

Natuurbegraafplaatsen zijn met name in de oostelijke provincies te vinden.

In Zuid-Holland is sinds kort de eerste, enige en grote natuurbegraafplaats in Heinenoord gecreëerd. Aanstaande zaterdag 10 juli starten ze met de eerste groepsrondleiding. Ik ga zeker eens kijken op natuurbegraafplaats Zomerlanden…. ergens deze zomer.

 

Oh ja, er zijn trouwens wel initiatieven van natuurbegraven op bijvoorbeeld begraafplaats Hofwijk in Rotterdam en begraafplaats IJsselhof in Gouda. Ook daar zijn mooie stukjes natuur te vinden en is het grafrecht voor maximaal 50 jaar.   

 

https://www.natuurbegraafplaatszomerlanden.nl/rondleiding/


0 Berichten

Afscheidsmomenten

De laatste keer.. nog iemand aanraken, dat iemand nog thuis is, dat iemand gedragen kan worden.

 

Het onder ogen zien van de werkelijkheid als iemand overleden is, bijvoorbeeld bij het verzorgen, iemand in een kist/mand neerleggen, een rouwkaart maken, aangifte van overlijden doen, als je gecondoleerd wordt, erbij bent als de kist daalt in een graf of hem/haar mee begeleidt naar de crematieruimte.

 

Allemaal afscheidsmomenten die bewust kunnen worden genomen om toe te groeien naar het afscheid op de dag van de uitvaart.

 

Met aandacht.

Het mag.

Het kan.

 

Het is allemaal goed, als het maar past bij jouw rouwproces.


0 Berichten

Verzorgen, zelf doen?

Toen ik ruim 4 jaar geleden begon aan mijn werk als uitvaartbegeleider vond ik de 'laatste verzorging' van iemand die is overleden, het meest spannende onderdeel van de uitvaart. Ik had daar nog geen ervaring in. En ik wist nog niet of ik dit onderdeel ooit zelf zou gaan doen? 

 

Graag ben ik open en transparant in alles wat er komt kijken bij het organiseren van een afscheid van een dierbare. Daar hoort ook dit onderwerp bij. Met de laatste verzorging bedoel ik het wassen en aankleden van iemand die overleden is.

 

Eerst ben ik het gaan ervaren door erbij aanwezig te zijn. Mijn collega’s van het vervoersbedrijf (UDC) zijn kundig en ervaren. Ik vraag hen dan ook vaak om iemand die overleden is, bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis naar huis te brengen en/of de laatste verzorging te geven. Dit laatste met of zonder familie, afhankelijk van de wens van de familie, want die staat voorop.

Na een aantal keren meegekeken te hebben, ben ik het zelf gaan doen. Wel met iemand samen van de familie, want om het alleen te doen is lichamelijk zwaar.

 

Niet altijd weten mensen van tevoren of ze dat willen doen, zelf hun dierbare verzorgen en/of mee willen helpen. Op het moment zelf voelen ze echter vaak goed aan of ze die behoefte hebben of niet.

Als mensen besluiten het wel te doen, levert dat vaak mooie momenten op. Mooi als iemand dan versteld staat van zijn/haar eigen kracht en een positief gevoel overhoudt aan het wassen en aankleden van hun dierbare.

Voor een rouwproces kan het helpend zijn. Want iemand ziet daarmee de werkelijkheid onder ogen; zijn/haar dierbare is overleden. Zelf vind ik het speciaal om daar onderdeel van uit te mogen maken.

 

Je hebt een keuze. Je kunt alles zelf doen (met 2 personen), (een beetje) mee helpen (bijvoorbeeld alleen iemand zijn sokken aan doen) of er gewoon bij aanwezig zijn. Of niet. Het is allemaal goed. Het kan en mag in ieder geval.


0 Berichten

Wat kost een uitvaart eigenlijk?

Voordat ik iets koop, weet ik graag wat het kost. Wat een uitvaart concreet kost die jij mogelijk in gedachten hebt, vind je niet zo snel in één oogopslag op internet.

 

Wat je wel al gauw tegenkomt, is dat een uitvaart gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 euro kost (inclusief begeleidingstarief). Dit gemiddelde kan ik beamen, nadat ik de uitvaarten die ik begeleid heb de afgelopen jaren op een rijtje heb gezet. Met diverse uitschieters daarbij, zowel naar boven als naar beneden.

 

Gelukkig wordt praten over de kosten van een uitvaart steeds gewoner en worden steeds meer bedrijven hier transparant in. De tijd is (hopelijk) voorbij dat je de rekening krijgt van een uitvaartondernemer met een totaalbedrag zonder specificaties en zonder dat je van tevoren wist wat het gaat kosten.

 

Het totaalbedrag hangt natuurlijk sterk af van de keuzes die je maakt wat betreft begraven of cremeren (begraven is duurder en dan met name de kosten voor een particulier graf), de catering, de locatie van de afscheidsbijeenkomst, wel of geen advertentie etc.

 

Regelmatig maak ik begrotingen op, na een kosteloos oriënterend gesprek, en weet iemand waar hij/zij aan toe is bij de uitvaart die hij/zij in gedachten heeft voor zichzelf of een dierbare. En als iemand al overleden is en de wensen zijn bekend, dan ontvangt een familie na een dag de begroting van me. 

 

 

Tot slot, kijk vooral ook naar de klik die je met een uitvaartbegeleider hebt! Fijn als je je, juist in zo’n bijzondere periode van afscheid nemen van je dierbare, prettig voelt bij een uitvaartbegeleider en het contact rustig en ontspannen verloopt.

 

Meer info over tarieven voor mijn begeleiding en andere kostenposten op www.paulinevanderwees.nl

 


1 Berichten

Jelle

Mijn zwager Jelle was een stoere en taaie vent met leuke humor! Hij vond iets grappig en moest lachen, of niet. Jelle is overleden in de zomer van 1999 en 28 jaar oud geworden.

 

Mooie herinneringen aan hem! Levende sprinkhanen kochten we als voer voor zijn hagedissen, die vervolgens ontsnapten in zijn kamer. Jelle bleef er rustig onder en ving ze. En gaf ze alsnog aan zijn hagedissen. Kleren kopen met hem in Den Haag. Mee naar een concert met zijn medebewoners. Een avondje naar de film voor zijn verjaardag.

Hij was gek op zijn schoonzussen en wij op hem. Van hem was er maar één!

 

Jelle is geboren met een hartafwijking. De dokters gaven hem nog geen jaar bij zijn geboorte. Hij sloeg zich door vele operaties en ziekenhuisopnames heen. In zijn scootmobiel, die hij sinds een paar weken had, werd hij in augustus 1999 geschept door een auto. Zijn hart, die het uiteindelijk toch al 28 jaar deed, hield er mee op.

 

Zijn begrafenis is nu bijna 22 jaar geleden. Wat ik me nog sterk herinner, is dat hij de kerk werd uitgedragen door zijn vader en broers op “Paradise City” van Guns N’ Roses. Eén van zijn favorieten. Dat hadden we toch maar mooi voor elkaar gekregen. Dat gaf een fijn gevoel en voldoening. En dat gevoel, als afscheid nemen dan toch moet, dat gun ik iedereen.

 

 

Mijn jongste zoon is vernoemd naar Jelle. Sil Jelle.


2 Berichten

Persoonlijk versus standaard

“Niet zo standaard hoor, ik hou van persoonlijk.” Dat hoor je wel eens iemand zeggen over een uitvaart.

Ik heb daarover nagedacht. Kan een “standaard” uitvaart dan niet ook persoonlijk zijn?

 

Wanneer is een uitvaart persoonlijk? Ikzelf vind een uitvaart persoonlijk wanneer er gekozen is wat iemand zelf wil; vanuit eigen gevoel, motivatie en/of budget.

 

Weet dat je altijd een keuze hebt. Wat mij betreft gaat het niet om WAT er gekozen wordt voor een uitvaart, maar DAT er gekozen wordt.  

 

Als het past bij jezelf, je dierbare en je kiest het omdat jij dat wil: omdat dat liedje graag gezongen/beluisterd werd door jouw dierbare of het geeft jou troost, dan is het toch goed? Als oma graag koffie met cake lustte, dan is dat voor na haar uitvaart toch ook oké? En zo zie ik dat ook voor de locatie waar je afscheid neemt (thuis, uitvaartcentrum, restaurant?) of hoe je invulling geeft aan het afscheid.

Het is allemaal goed, als jij maar kiest wat je wil. 


0 Berichten

Weet jij het al?

Ik dacht dat ik het wist. Hoe mijn eigen afscheid er ongeveer uit zal komen te zien.

Eerst een afscheidsbijeenkomst met alle mensen die mij dierbaar zijn. Daarna begraven worden. Vervolgens gaan zij met elkaar ergens wat gaan drinken, napraten etc.

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu veel verschillende en mooie variaties dat ik het niet meer weet als ik mijn gedachten laat gaan over mijn eigen uitvaart. Weet jij het al?

Check de video!

 

 


0 Berichten

Meer weten?

Er is zoveel dat ik zou kunnen schrijven  over mijn ervaringen als uitvaartbegeleider. En schrijven vind ik fijn. Een manier om te verwerken, delen of ordenen.

Mijn ervaringen als uitvaartbegeleider zijn echter gekoppeld aan verlies, emoties en ervaringen van andere mensen. Vanwege hun privacy hou ik dit bij mezelf.

 

Wat ik wel kan doen, is met je delen wat er allemaal kan op het gebied van afscheid en uitvaart! En wat je allemaal zelf kunt doen!

Is er iets waar je meer over zou willen weten? Laat het me weten! Dan kan ik erover schrijven, of we bellen of spreken wat af als het niet in een paar woorden past.

Warme groet, Pauline

 

 


0 Berichten

Even delen..

Blij en dankbaar ben ik met hoe ik me nu voel. Weer fit en in een goede conditie, laat de lente maar komen!! En de schaatstochten van afgelopen weekend gaven me een goede bevestiging van dat ik er weer bovenop ben gekomen.

 

Begin november kreeg ik een positieve uitslag op corona. Na een paar dagen griep ging dat weer over, maar het sloeg gelijk om in erg weinig energie en zere longen zodra ik in beweging kwam. Twee maanden volgden met veel rust, vele potten thee en boeken. Korte wandelingetjes lukten wel. Ik had het gevoel voor 30% energie te hebben.

 

Begin januari gaf de longarts mij het advies om te proberen er doorheen te gaan bewegen. Dat advies kwam op het goede moment. Wachten tot het overgaat, werkt dan ook niet meer.

Na veel rust, wat ik ook echt wel even nodig had, ben ik gaan bewegen; dagelijks en veel. Heerlijk! Al snel verbeterde mijn conditie en kreeg ik veel minder last van mijn longen.

 

De angst die de media teweegbrengt voor eventuele blijvende schade aan longen helpt niet echt. Dat mijn longarts zei om juist te gaan bewegen, is zo helpend geweest. Ook de hersteltraining bij een fysiotherapeut maakte mij weer sterk!

 

Sterkte voor diegenen die (langdurig) last hebben van corona, op wat voor manier dan ook. Ik ben er weer, ben ook weer aan het werk en heb weer energie om te geven. Iets wat in mijn werk als uitvaartbegeleider centraal staat. En ik zorg er voor dat mijn conditie  op peil blijft!   

 

 


2 Berichten

Inspiratieavond gaat niet door

De geplande inspiratieavond op woensdag 4 november in bibliotheek Wateringen gaat vanwege de maatregelen helaas niet door.


0 Berichten

Stichting Ambulance Wens

Stichting Ambulance Wens

 

Wat mooi dat deze stichting bestaat om gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

 

Een indrukwekkende agenda staat op hun website met alles wat zij mogelijk maken.

Mooie herinneringen zijn onvergetelijk.

 

https://www.ambulancewens.nl/


0 Berichten

Wist je dat...

Wist je dat...

 

....er verschillen in wetgeving zijn wat betreft cremeren in Nederland en de landen om ons heen?

In Belgie wordt de urn met as van een overledene direct na de crematie meegegeven aan de nabestaanden. In Nederland mag je een maand na de crematie het as ophalen bij het crematorium.

In Duitsland mag je as niet mee naar huis nemen en ben je verplicht dit te verstrooien of een urn te plaatsen op een begraafplaats. In Nederland mag je het wel mee naar huis nemen, je mag het ook splitsen in verschillende delen. 

 

De wet op de lijkbezorging in Nederland stamt uit 1869, de wet heette toen nog anders. In 1991 is hij voor het laatst vernieuwd. Op dit moment zijn er ontwikkelingen dat deze geactualiseerd gaat worden. Met onder andere mogelijk een kortere termijn dan een maand om het as op te kunnen halen.

 


0 Berichten

Levenslessen

Levenslessen van rouwspecialist Manu Keirse

 

Rouwen na verlies. Manu Keirse wordt gezien als de rouwspecialist in Belgie en Nederland als het om rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Ik vind het helpend wat hij zegt en mooi hoe hij het zegt.

 

In een interview beschrijft hij 8 levenslessen. In de eerste levensles staat beschreven: "Mensen in verdriet hebben het allermeest behoefte aan iemand die naar hen luistert. En, "Luisteren is verdraaid moeilijk", zegt Keirse. "Je moet je echt inhouden." 

 

https://ikmisje.eo.nl/themas/artikel/8-levenslessen-rouwspecialist-manu-keirse

 

 


0 Berichten

Zelf doen?

Zelf doen?

 

Er is veel te doen als je een uitvaart voor je dierbare organiseert. Veel kan door jouzelf gedaan worden als je dat wil.

Wat ik mooi vind om te zien, is de voldoening die dat kan geven bij nabestaanden. Voldoening die - naast het verdriet om een dierbare die overleden is – soms al gelijk zichtbaar is. 

 

Een mevrouw op leeftijd wil graag zelf de verzekering bellen om te vertellen dat haar man is overleden. Haar kinderen regelen veel en dat is iets wat zij kan doen. Het geeft haar het gevoel van regie. De financiën houdt ze altijd al graag zelf in de hand, dus dat hoeft niemand haar uit handen te nemen. Niet haar kinderen en ook niet ik als uitvaartbegeleider. En juist doordat ze dat zelf doet, ervaart ze haar eigen kracht in een moeilijke tijd.

 

Een dochter die graag de aangifte van overlijden bij de gemeente zelf wilt doen. En een leuke reactie bij de gemeente krijgt; “Wat mooi dat u dat zelf komt doen, vaak zien we alleen de uitvaartondernemer.” 

 

Dit is de reden waarom ik veel vragen stel tijdens het begeleiden van een uitvaart en niet automatisch iets doe. Iemand in zijn eigen kracht laten zijn of blijven waar het kan.

En natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid om iets zelf te kunnen doen, dan doe ik het graag.

 


0 Berichten

Wat mag er wel als je nu een afscheid organiseert?

Wat een bijzondere tijd voor ons allemaal. Veel van wat we deden of gewoon vonden staat nu in een ander daglicht. Ook het vormgeven van een afscheid/uitvaart.

  

Eind vorige week tijdens condoleren gaven mensen elkaar geen hand. We lieten de belangstellenden verspreid in de zaal zitten tijdens het afscheid zelf. Naar omstandigheden ging dat best goed en er was nog steeds contact.

 

Nu, een paar dagen verder, is vanuit het RIVM het bericht gekomen om bijeenkomsten rondom een afscheid te organiseren met maximaal 30 personen. En daar houden we ons aan i.v.m. onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het corona-virus niet te snel te laten verspreiden.

 

Dit vraagt om aanpassingen en begrip. Als je iets anders voor ogen had, is dit wel een harde werkelijkheid om mee om te gaan. Sterkte voor iedereen die nu in deze situatie zit of binnenkort komt.

 

Naast een beperking is er altijd ruimte voor creativiteit. Bijvoorbeeld een beeldopname (laten) maken van het afscheid en dit online live laten bekijken of op een ander moment. Later een herinneringsbijeenkomst organiseren en dan eventueel (een deel van) de opname laten zien.

Online herinneringsmogelijkheden zijn er ook (memori.nl). Offline kun je op hetzelfde moment een kaars voor iemand aansteken, op iemand proosten of naar zijn/haar favoriete muziek luisteren. 

 

Er valt nog meer te bedenken. Mijn collega’s en ik lopen graag een stukje met je mee, ook in deze bijzondere tijd, met dezelfde intentie als anders. 


0 Berichten

Inspiratieavond 'Vormgeven aan (eigen) uitvaart'

Woensdag 18 maart 2020 van 19.30 tot 21.45 uur in bibliotheek Wateringen (Dorpskade 3) organiseer ik een inspiratieavond.

 

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart?

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl


0 Berichten

Kracht

Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding bestaat nu 3 jaar! Een aaneenschakeling van bijzondere momenten, mooie ervaringen en lieve mensen. Nog steeds ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt.

 

Wat ik dagelijks ervaar en waar ik in mijn werk graag het accent op wil leggen is de kracht van de mens! Kracht van mensen die weten dat zij binnen korte tijd komen te overlijden, van mensen die afscheid (gaan) nemen van een dierbare, van mensen die iemand verloren hebben, van mensen met wie ik graag samenwerk en kracht in mijzelf.

 

En natuurlijk voelen we ons niet allemaal altijd even sterk en krachtig. En ervaren we ook verdriet, kwetsbaarheid en allerlei andere emoties en gevoelens.

 

 Ik geloof echter altijd in de kracht van de mens en neem dat als uitgangspunt, ook als je verdrietig bent. Wat kan en wil je zelf doen op het gebied van (je eigen) afscheid en uitvaart? Het kan en het mag.


0 Berichten

Zelf een rouwkaart maken?

Een rouwkaart kun je ook zelf vormgeven en creëren!

 

Via www.daglief.nl kun je online een kaart maken. Je kunt het zelf regelen tot en met de bestelling aan toe. Wellicht met een eigen afbeelding of foto, of je kiest een bestaand ontwerp en past dit aan naar je eigen zin. 

 

Vervolgens kun je het als pakket naar je zelf opsturen of de kaarten direct naar de geadresseerden laten verzenden.

 


0 Berichten

Bijna 2020

 

 

Bijna 2020

 

Terugkijken op wat is geweest

Kijken naar wat komt

En nu is nu

Ik wens jullie alles goeds, kracht en liefde toe

 

 

Liefs Pauline


0 Berichten

Een lichtje

 

 

Bijna kerst.

Een lichtje voor jou.

Wil je een lichtje naar iemand sturen?

https://www.stuureenlichtje.nl/

Liefs Pauline

 


0 Berichten

Zoveel

 

Er is zoveel dat ik zou kunnen schrijven. En schrijven vind ik fijn. Een manier om te verwerken, delen of ordenen.

Mijn ervaringen als uitvaartbegeleider zijn echter gekoppeld aan verlies, emoties en ervaringen van andere mensen, dus ik ben voorzichtig met wat ik deel vanwege privacy.

 

Wat ik wel kan delen met je, is wat er allemaal kan op het gebied van afscheid en uitvaart. En wat je allemaal zelf kunt doen!

Is er iets waar je meer over zou willen weten? Laat het me weten! Dan kan ik erover schrijven, of we bellen of spreken wat af als het niet in een paar woorden past.

 

 

Liefs Pauline


0 Berichten

Dankbaar

Dankbaar voor alle mooie momenten die ik meemaak in mijn werk. Gesprekken met mensen over hun eigen afscheid, contact met dierbaren, het vertrouwen krijgen om samen een afscheid te organiseren en/of de laatste verzorging met familie. En vooral: een gezamenlijk goed gevoel als het allemaal klopt.

 

En weet jij het al? Ik dacht dat ik het wist hoe mijn eigen toekomstige afscheid er uit komt te zien. Eerst een afscheidsbijeenkomst met al mijn dierbaren. Daarna begraven worden. Vervolgens kunnen mijn dierbaren elkaar ergens ontmoeten om na te praten met een drankje erbij.

 

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu zoveel verschillende en mooie variaties dat ik het moeilijk vind om keuzes te maken voor mijn eigen uitvaart. Er is echt veel mogelijk. (Ter geruststelling: ik verkeer in goede gezondheid.)

 

Een begrafenis of crematie kan in kleine kring worden gehouden of juist met iedereen erbij. Wat, waar, hoe, met wie en de volgorde kan en mag je zelf bepalen. Voor mijzelf weet ik het nog niet. Ik denk en voel nog even verder.

  

Ondertussen weet ik wél wat ik belangrijk vind in mijn werk als uitvaartbegeleider. Het is jouw afscheid. Ik geloof in de kracht van mensen, ook als je verdrietig bent. Kies de begeleiding die bij jou past. Zodat jij met de momenten van afscheid om kunt gaan zoals jij dat wilt. 

 

Wist je dat je een uitvaart ook zelf mag regelen? Je hoeft niet alles zelf te doen of te weten, daar pas ik mijn begeleiding op aan. Ook Bianca heeft een deel zelf geregeld voor haar moeders afscheid. Ze schreef mij: “Ik voelde mij echt in de regie, terwijl ik wist dat ik op je kennis en rust kon rekenen als ik die nodig had.” 

 


0 Berichten

Ode aan de oma’s

Als ik volwassen kleinkinderen  tijdens het afscheid van hun oma hun mooie herinneringen hoor vertellen, krijg ik vaak warme gevoelens. Ze delen bijvoorbeeld herinneringen aan wat ze deden met en bij hun oma toen ze nog kind waren. Ik hoor en voel tussen de regels door hun trots en jeugdsentiment.

 

En natuurlijk ben ik er om de uitvaart in goede banen te laten verlopen en gaat het niet over mij. Als mens vind ik het echter een verrijking om elke uitvaart te mogen begeleiden en haal ik er vaak ook voor mijzelf iets uit. Elke uitvaart, ook die van een opa, vader, moeder, kind of vriend zie ik als een spiegel. Een spiegel van een leven. Een geleefd leven.

 

In mijn vorige werk volgde ik jaren geleden een cursus Persoonlijk Meesterschap. Als opdracht  mocht je je eigen afscheidsspeech schrijven voor je eigen uitvaart. Wat wilde ik dat er over mij gezegd gaat worden op dat moment? Een “rake” opdracht die zorgde dat ik uitkwam bij mijn gevoel en bij de kern. Want leef ik eigenlijk het leven dat ik wil leven? Passen de keuzes die ik maak daarbij? En hoe is dat bij jou?

 

Het heeft mij veel gebracht. De ode aan de oma’s doen mij daar aan denken. Want heel graag wil ik een moeder (later oma) zijn waar in warmte en liefde aan wordt terug gedacht als ik er niet meer ben. En natuurlijk ook als partner, dochter, zus, vriendin en uitvaartbegeleider.

 


2 Berichten

dinsdag 21 mei 2019 - inspiratieavond “vormgeven aan (eigen) uitvaart”

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? 

Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart? 

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Livemuziek van Komfort&Joy!

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl

 

Datum:

Dinsdag 21 mei 2019 van 19.30 tot 21.45 uur

 

Locatie:

Bibliotheek Naaldwijk, Sint Martinusstraat 67

 


0 Berichten

Vlog #3 - Uitvaart/afscheid: met wie en waar?

Uitvaart/afscheid: met wie en waar?

De uitvaart/het afscheid: hoe noem je het, wie mag erbij zijn en waar neem je afscheid. In een uitvaartcentrum, kerk, horecagelegenheid, thuis, een zaal, buiten etc? Voor of na de begrafenis/crematie?


0 Berichten

Vlog #2 - Begraven of cremeren

Vlog #2 Begraven of cremeren

Bekijk deze vlog als je meer wilt weten over de mogelijkheden rondom begraven, cremeren of je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap. Wist je dat je dit laatste alleen zelf kunt regelen bij leven?

 

Bekijk al mijn vlogs op mijn
YouTube kanaal


0 Berichten

Vlog #1 - Keuzes in het organiseren van een uitvaart

Zelf vormgeven aan je eigen afscheid of aan de uitvaart van een dierbaar persoon? Je kunt keuzes maken die passen bij jezelf of je dierbare. Er kan en er mag veel.

 

Bekijk al mijn vlogs op mijn
YouTube kanaal


0 Berichten

Blijf bij jezelf

Een afscheid kan voorbereid zijn, maar vaak ook niet. Het overlijden komt bijvoorbeeld plotseling, of het moment om het vooraf te bespreken was er nog niet, of iemand laat het over aan zijn nabestaanden, of......

 

En regelmatig hoor ik dan de vraag: “Is dat gek, kan dat ook?” Een gedachte over iets omtrent de uitvaart wat misschien minder gebruikelijk is? In de meeste gevallen kan het gewoon en vind ik het in ieder geval niet gek. 

 

Beslissingen moeten nemen als je je kwetsbaar en verdrietig voelt. Wie mag er allemaal bij de uitvaart zijn? Welke volgorde kiezen we? Waar? Onzekerheid speelt soms een rol. Wat vinden anderen er van als ik kies voor ..........? 

 

De uitdaging zie ik in een balans vinden tussen wat de overledene gewild zou hebben, wat past bij hem of haar en datgene kiezen waardoor nabestaanden goed verder kunnen gaan zonder hun dierbare.

 

En als het afscheid/de uitvaart goed en passend is geweest, dan kan dat een positieve invloed hebben op het rouwproces.

 

Blijf bij jezelf. 


0 Berichten

Een ontmoeting

Een ontmoeting, een klein gebaar, een blik, rake woorden, lieve woorden. Vragen die gesteld worden en hoe fijn is het om in de meeste gevallen te zeggen: “Ja hoor, dat kan.”

 

In contact zijn met iemand die weet dat hij of zij binnenkort komt te overlijden. In de praktijk soms al een dag later of een week, enkele weken of maanden daarna. Ik ervaar het als een groot voorrecht en ik voel vertrouwen als ik uitgenodigd word om over het naderende afscheid, de uitvaart, te praten. Of soms zelfs maar om een paar woorden te wisselen, om te kijken of de klik er is, en praten al te vermoeiend is.

 

In het begin vroeg ik mij af wat het met mijzelf zou doen als ik een uitvaart van iemand begeleid die ik bij leven ontmoet of nog gekend heb. En wat blijkt; ik vind het bijzonder, voel me vereerd dat ik diegene nog in de laatste fase van zijn of haar leven heb mogen leren kennen. Een verrijking voor mijzelf, zowel in mijn werk als uitvaartbegeleider als voor mijzelf als mens.


0 Berichten

Dementievriendelijke uitvaartbegeleiding

Nu ook in het Westland en omstreken:

Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding en Kitty Dekkers van Jade Uitvaart bieden dementievriendelijke uitvaartbegeleiding 

 

Hoe betrek je iemand met dementie bij het afscheid nemen en de uitvaart na verlies van zijn of haar dierbare? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Door een gerichte aanpak en aangepaste activiteiten is het heel goed mogelijk voor mensen met dementie om persoonlijk afscheid te nemen.

  

Pauline van der Wees en Kitty Dekkers stemmen hun begeleiding hier op af. Door het volgen van een training over begeleiding van mensen met dementie bij een overlijden,  weten zij hoe ze nabestaanden hierin kunnen bijstaan en mogen zij zichzelf dementievriendelijke uitvaartbegeleiders noemen.

 

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink toenemen, blijkt uit cijfers van Alzheimer Nederland. De vraag hoe om te gaan bij verlies van een dierbare komt steeds vaker voor.

Pauline en Kitty zijn er in ieder geval klaar voor om nabestaanden hierin te begeleiden.


0 Berichten

Inspiratieavond “Vormgeven aan (eigen) uitvaart”

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Ter inspiratie livemuziek van Komfort&Joy!

 

Datum:

Woensdag 14 maart 2018 van 19.30 tot 21.45 uur

Bibliotheek ’s-Gravenzande - Zandeveltplein 26

 

Aanmelden:

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl of het contactformulier op deze website.

 


0 Berichten

Weet jij het al?

Weet jij het al?

 

Ik dacht dat ik het wist.

Eerst een afscheidsbijeenkomst met alle mensen die mij dierbaar zijn. Daarna begraven worden. Vervolgens zij die met elkaar ergens wat gaan drinken, napraten etc.

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu veel verschillende en mooie variaties dat ik het niet meer weet als ik mijn gedachten laat gaan over mijn eigen uitvaart. (Ik verkeer overigens in goede gezondheid.)

De begrafenis of crematie kan in kleine kring of met iedereen erbij. Een afscheidsdienst, -bijeenkomst, -ceremonie kan voor het begraven of cremeren, maar het kan ook er na.

Wat, waar, met wie, wat voor ruimte en de volgorde kan en mag je zelf bepalen. Ik weet het nog niet. Ik denk en voel nog even verder. Weet jij het al?


0 Berichten

De meest gestelde vraag

Bijna een jaar geleden begon ik met mijn bedrijf Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding. De vraag die het meest aan mij gesteld is of ik met het verdriet van anderen kan omgaan. En ik ben blij dat ik bevestigend kan antwoorden. Ja, dat lukt me.

 

Ik voel heel duidelijk het verschil dat ik er als uitvaartbegeleider ben om de juiste vragen te stellen, om mensen te begeleiden en om de dag van de uitvaart te laten verlopen zoals het bedacht is. 

 

En natuurlijk voel ik mee en zijn er altijd momenten dat ik word geraakt als mens. Toen een kleindochter met tranen in haar ogen haar eigen woorden sprak voor haar oma. Toen een man van rond de negentig jaar een klopje met zijn hand op de kist gaf als laatste groet aan zijn iets jongere broer. Toen er ballonnen opgelaten werden voor een jongetje. Toen de zon ging schijnen op precies het juiste moment tijdens een begrafenis. Toen een jongetje zei dat hij zijn mama mist.

 

Blij dat ik geraakt word en mag voelen. Het geeft me het gevoel dat ik leef.


1 Berichten

Waarom ik nu doe wat ik doe…

Geven, er zijn en organiseren; op een moment dat er toe doet.

Het komt van binnenuit en dat voelt goed.

Blij om in direct contact te zijn met mensen,

die een vraag hebben of iets wensen.

Rondom de dood, uitvaart of verdriet,

veel meer puur dan dat is er niet. 

Mooie, bijzondere en intieme momenten komen er voorbij.

Met mensen een stukje meelopen, zij aan zij.

Ik voel me bevoorrecht, 

het is allemaal nu en echt.

Dankbaar voor alle begeleidingen die ik al heb mogen doen.

Had ik dat durven dromen toen? 

Het gaat allemaal met het missen van een dierbare gepaard.

Dat maakt de manier van afscheid nemen,

en hoe de uitvaart verloopt, allemaal zo veel waard.

Zelf of met elkaar vormgeven aan het einde van een bestaan,

daarna goed terug kunnen kijken op hoe het is gegaan. 

Het gevoel wat dat kan geven, wens ik iedereen toe,

dat is waarom ik nu doe wat ik doe.

 

Pauline


0 Berichten

Verlies van een baby, de impact op ouders en professionals

"Verlies van een baby, de impact op ouders en professionals." De titel van het symposium in het LUMC waar ik gisteren ben geweest. 

 

Verschillende sprekers die mooie woorden spraken: trots met tranen, er zijn, luisteren en erkennen van het verdriet (wat heel vroeger vaak niet gebeurde), is waar ik nu het eerste aan denk.


0 Berichten

jesse's uitvaart #3 Uitvaartbegeleiding, of toch niet?...

In deze vlog zie je hoe Jesse zijn eigen uitvaart organiseert. Helemaal in de stijl zoals hij het voor zich ziet. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

 

In vlog #3 gaat Jesse in gesprek met mij. Waar moet hij allemaal aan denken, en wat wil hijzelf precies? Een interessant gesprek met hem gehad op een mooie locatie!

 

Benieuwd naar alle vlogs van Jesse? Kijk dan op rememberme.nl


1 Berichten

indrukwekkend

Onlangs was ik in Praag en heb daar de Oude Joodse Begraafplaats bezocht. Indrukwekkend!

 

Vooral door de hoeveelheid mensen die op zo'n kleine oppervlakte (1 hectare) begraven liggen.

 

Het juiste aantal is niet vast te stellen, omdat er op sommige plaatsen meerdere lagen (12!) van graven boven elkaar liggen. Het aantal grafstenen wordt op 12.000 geschat en vermoedelijk liggen er lichamen van zo'n 100.000 mensen.

De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786. Tegenwoordig is het onderdeel van het Joods Museum.

 


0 Berichten

overdenking in de Grote Kerk van Alkmaar

Zittend in de Grote Kerk van Alkmaar. Mee met Roeland naar een opening van een nieuwe tentoonstelling over 500 jaar geschiedenis van deze kerk.

 

Roeland is bezig met de laatste update van een aantal informatieschermen. De bar wordt ingericht. Geluids- en techniekmensen lopen door elkaar heen. Eric Vloeimans komt binnenlopen met zijn trompet. Met elkaar wordt het straks 1 geheel!

 

Ik denk aan mijn werk. En besef me dat het hetzelfde principe is. Een uitvaart vormgeven en organiseren. Met elkaar wordt het 1 geheel.

 

De geschiedenis van begraven in deze kerk wordt ook weergegeven op een scherm. De vloer van de kerk bestaat uit grafstenen. Hier lagen duizenden doden begraven. Toch best een bijzonder idee dat dit vroeger de gewoonte was, begraven IN de kerk, voor de rijke burger dan. Tot 1830, toen werd het verboden vanwege de hygiëne.


0 Berichten

persoonlijk

“Niet zo standaard hoor, ik hou van persoonlijk.” Dat hoor je wel eens iemand zeggen. Ik heb daar de laatste weken veel over nagedacht. Kan een “standaard” uitvaart dan niet persoonlijk zijn?

 

Wanneer is een uitvaart persoonlijk? Ikzelf vind een uitvaart persoonlijk wanneer er gekozen is wat iemand zelf wilt; vanuit eigen gevoel, motivatie en/of budget. Weet dat je altijd een keuze hebt. Wat mij betreft gaat het niet om WAT er gekozen wordt voor een uitvaart, maar DAT er gekozen wordt.

 

Een liedje van vroeger, een liedje van nu, koffie, wijn, cake, een bitterbal, thuis, in een uitvaartcentrum, een klein afscheid in besloten kring, een groots afscheid, op de fiets, of met de (rouw)auto, de manier waarop je vorm geeft aan het afscheid....

 

Het is allemaal goed, als jij maar kiest wat je wilt.


1 Berichten

doodgewoon bij npo

Doodgewoon biedt een fascinerend kijkje achter de schermen van de uitvaartbranche in en om Rotterdam. Om het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk te maken, doen de mensen in de uitvaart hun werk met hart en ziel.

 

De afleveringen waren afgelopen maand op televisie te zien bij NPO. Liam (11 jaar) heeft de vorige afleveringen met me meegekeken en vindt het ook interessant!

 

Kijk de afleveringen terug op: https://www.npo.nl/doodgewoon/VPWON_1264345


1 Berichten

funeral fair 2017

Zondag 9 april stond ik met een eigen stand op de Funeral Fair in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

 

Een fijne dag gehad! Bijzondere gesprekken gehad met mensen die zich voorbereiden op hun eigen uitvaart of die ook werkzaam zijn rondom afscheid, rouw of uitvaarten. 

 

Ben je benieuwd wat er zoal mogelijk is op het gebied van uitvaart en rouw? Zou je het onderwerp eens op een andere manier belicht willen zien? Misschien wat minder zwaar en met wat meer (persoonlijke) kleur? Neem dan contact met mij op.


0 Berichten

wat ik nog niet wist - #2

Nu ik werk als uitvaartbegeleider weet ik veel over wat er allemaal kan op het gebied van uitvaarten wat ik een paar jaar geleden nog niet wist. Graag deel ik dit met je. Om zo de wereld rondom afscheid en uitvaart meer transparant te maken. 

 

Wist je dat het huren van een rouwauto niet verplicht is? Je dierbare overbrengen met eigen auto/bus of ander vervoersmiddel mag ook! (Bijvoorbeeld een rouwbus, -caravan, -fiets, -koets, -motor, -boot, -koe met kar of uitvaarttruck.)


0 Berichten

wat ik nog niet wist - #1

Nu ik werk als uitvaartbegeleider weet ik veel over wat er allemaal kan op het gebied van uitvaarten wat ik een paar jaar geleden nog niet wist.

 

Graag deel ik dit met je. Om zo de wereld rondom afscheid en uitvaart wat meer transparant te maken. 

 

Wist je dat een afscheidsceremonie/-bijeenkomst/-dienst behalve in een uitvaartcentrum of kerk bijvoorbeeld ook thuis, in de sportkantine, een restaurant (aan zee), het eigen bedrijf of het weiland gehouden kan worden?

 

 


0 Berichten