blog & VLOG

Regelmatig schrijf en vlog ik over wat mij zoal bezighoudt. Over ervaringen in mijn werk, de bijzondere contacten met mensen om mij heen. Ook inspireer ik je graag over de verschillende mogelijkheden om zelf je afscheid of de uitvaart van een dierbaar persoon vorm te geven.


Meer weten?

Er is zoveel dat ik zou kunnen schrijven  over mijn ervaringen als uitvaartbegeleider. En schrijven vind ik fijn. Een manier om te verwerken, delen of ordenen.

Mijn ervaringen als uitvaartbegeleider zijn echter gekoppeld aan verlies, emoties en ervaringen van andere mensen. Vanwege hun privacy hou ik dit bij mezelf.

 

Wat ik wel kan doen, is met je delen wat er allemaal kan op het gebied van afscheid en uitvaart! En wat je allemaal zelf kunt doen!

Is er iets waar je meer over zou willen weten? Laat het me weten! Dan kan ik erover schrijven, of we bellen of spreken wat af als het niet in een paar woorden past.

Warme groet, Pauline

 

 


0 Berichten

Even delen..

Blij en dankbaar ben ik met hoe ik me nu voel. Weer fit en in een goede conditie, laat de lente maar komen!! En de schaatstochten van afgelopen weekend gaven me een goede bevestiging van dat ik er weer bovenop ben gekomen.

 

Begin november kreeg ik een positieve uitslag op corona. Na een paar dagen griep ging dat weer over, maar het sloeg gelijk om in erg weinig energie en zere longen zodra ik in beweging kwam. Twee maanden volgden met veel rust, vele potten thee en boeken. Korte wandelingetjes lukten wel. Ik had het gevoel voor 30% energie te hebben.

 

Begin januari gaf de longarts mij het advies om te proberen er doorheen te gaan bewegen. Dat advies kwam op het goede moment. Wachten tot het overgaat, werkt dan ook niet meer.

Na veel rust, wat ik ook echt wel even nodig had, ben ik gaan bewegen; dagelijks en veel. Heerlijk! Al snel verbeterde mijn conditie en kreeg ik veel minder last van mijn longen.

 

De angst die de media teweegbrengt voor eventuele blijvende schade aan longen helpt niet echt. Dat mijn longarts zei om juist te gaan bewegen, is zo helpend geweest. Ook de hersteltraining bij een fysiotherapeut maakte mij weer sterk!

 

Sterkte voor diegenen die (langdurig) last hebben van corona, op wat voor manier dan ook. Ik ben er weer, ben ook weer aan het werk en heb weer energie om te geven. Iets wat in mijn werk als uitvaartbegeleider centraal staat. En ik zorg er voor dat mijn conditie  op peil blijft!   

 

 


2 Berichten

Inspiratieavond gaat niet door

De geplande inspiratieavond op woensdag 4 november in bibliotheek Wateringen gaat vanwege de maatregelen helaas niet door.


0 Berichten

Stichting Ambulance Wens

Stichting Ambulance Wens

 

Wat mooi dat deze stichting bestaat om gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

 

Een indrukwekkende agenda staat op hun website met alles wat zij mogelijk maken.

Mooie herinneringen zijn onvergetelijk.

 

https://www.ambulancewens.nl/


0 Berichten

Wist je dat...

Wist je dat...

 

....er verschillen in wetgeving zijn wat betreft cremeren in Nederland en de landen om ons heen?

In Belgie wordt de urn met as van een overledene direct na de crematie meegegeven aan de nabestaanden. In Nederland mag je een maand na de crematie het as ophalen bij het crematorium.

In Duitsland mag je as niet mee naar huis nemen en ben je verplicht dit te verstrooien of een urn te plaatsen op een begraafplaats. In Nederland mag je het wel mee naar huis nemen, je mag het ook splitsen in verschillende delen. 

 

De wet op de lijkbezorging in Nederland stamt uit 1869, de wet heette toen nog anders. In 1991 is hij voor het laatst vernieuwd. Op dit moment zijn er ontwikkelingen dat deze geactualiseerd gaat worden. Met onder andere mogelijk een kortere termijn dan een maand om het as op te kunnen halen.

 


0 Berichten

Levenslessen

Levenslessen van rouwspecialist Manu Keirse

 

Rouwen na verlies. Manu Keirse wordt gezien als de rouwspecialist in Belgie en Nederland als het om rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Ik vind het helpend wat hij zegt en mooi hoe hij het zegt.

 

In een interview beschrijft hij 8 levenslessen. In de eerste levensles staat beschreven: "Mensen in verdriet hebben het allermeest behoefte aan iemand die naar hen luistert. En, "Luisteren is verdraaid moeilijk", zegt Keirse. "Je moet je echt inhouden." 

 

https://ikmisje.eo.nl/themas/artikel/8-levenslessen-rouwspecialist-manu-keirse

 

 


0 Berichten

Zelf doen?

Zelf doen?

 

Er is veel te doen als je een uitvaart voor je dierbare organiseert. Veel kan door jouzelf gedaan worden als je dat wil.

Wat ik mooi vind om te zien, is de voldoening die dat kan geven bij nabestaanden. Voldoening die - naast het verdriet om een dierbare die overleden is – soms al gelijk zichtbaar is. 

 

Een mevrouw op leeftijd wil graag zelf de verzekering bellen om te vertellen dat haar man is overleden. Haar kinderen regelen veel en dat is iets wat zij kan doen. Het geeft haar het gevoel van regie. De financiën houdt ze altijd al graag zelf in de hand, dus dat hoeft niemand haar uit handen te nemen. Niet haar kinderen en ook niet ik als uitvaartbegeleider. En juist doordat ze dat zelf doet, ervaart ze haar eigen kracht in een moeilijke tijd.

 

Een dochter die graag de aangifte van overlijden bij de gemeente zelf wilt doen. En een leuke reactie bij de gemeente krijgt; “Wat mooi dat u dat zelf komt doen, vaak zien we alleen de uitvaartondernemer.” 

 

Dit is de reden waarom ik veel vragen stel tijdens het begeleiden van een uitvaart en niet automatisch iets doe. Iemand in zijn eigen kracht laten zijn of blijven waar het kan.

En natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid om iets zelf te kunnen doen, dan doe ik het graag.

 


0 Berichten

Wat mag er wel als je nu een afscheid organiseert?

Wat een bijzondere tijd voor ons allemaal. Veel van wat we deden of gewoon vonden staat nu in een ander daglicht. Ook het vormgeven van een afscheid/uitvaart.

  

Eind vorige week tijdens condoleren gaven mensen elkaar geen hand. We lieten de belangstellenden verspreid in de zaal zitten tijdens het afscheid zelf. Naar omstandigheden ging dat best goed en er was nog steeds contact.

 

Nu, een paar dagen verder, is vanuit het RIVM het bericht gekomen om bijeenkomsten rondom een afscheid te organiseren met maximaal 30 personen. En daar houden we ons aan i.v.m. onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het corona-virus niet te snel te laten verspreiden.

 

Dit vraagt om aanpassingen en begrip. Als je iets anders voor ogen had, is dit wel een harde werkelijkheid om mee om te gaan. Sterkte voor iedereen die nu in deze situatie zit of binnenkort komt.

 

Naast een beperking is er altijd ruimte voor creativiteit. Bijvoorbeeld een beeldopname (laten) maken van het afscheid en dit online live laten bekijken of op een ander moment. Later een herinneringsbijeenkomst organiseren en dan eventueel (een deel van) de opname laten zien.

Online herinneringsmogelijkheden zijn er ook (memori.nl). Offline kun je op hetzelfde moment een kaars voor iemand aansteken, op iemand proosten of naar zijn/haar favoriete muziek luisteren. 

 

Er valt nog meer te bedenken. Mijn collega’s en ik lopen graag een stukje met je mee, ook in deze bijzondere tijd, met dezelfde intentie als anders. 


0 Berichten

Inspiratieavond 'Vormgeven aan (eigen) uitvaart'

Woensdag 18 maart 2020 van 19.30 tot 21.45 uur in bibliotheek Wateringen (Dorpskade 3) organiseer ik een inspiratieavond.

 

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart?

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl


0 Berichten

Kracht

Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding bestaat nu 3 jaar! Een aaneenschakeling van bijzondere momenten, mooie ervaringen en lieve mensen. Nog steeds ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt.

 

Wat ik dagelijks ervaar en waar ik in mijn werk graag het accent op wil leggen is de kracht van de mens! Kracht van mensen die weten dat zij binnen korte tijd komen te overlijden, van mensen die afscheid (gaan) nemen van een dierbare, van mensen die iemand verloren hebben, van mensen met wie ik graag samenwerk en kracht in mijzelf.

 

En natuurlijk voelen we ons niet allemaal altijd even sterk en krachtig. En ervaren we ook verdriet, kwetsbaarheid en allerlei andere emoties en gevoelens.

 

 Ik geloof echter altijd in de kracht van de mens en neem dat als uitgangspunt, ook als je verdrietig bent. Wat kan en wil je zelf doen op het gebied van (je eigen) afscheid en uitvaart? Het kan en het mag.


0 Berichten