blog & VLOG

Regelmatig schrijf en vlog ik over wat mij zoal bezighoudt. Over ervaringen in mijn werk, de bijzondere contacten met mensen om mij heen. Ook inspireer ik je graag over de verschillende mogelijkheden om zelf je afscheid of de uitvaart van een dierbaar persoon vorm te geven.


dinsdag 21 mei 2019 - inspiratieavond “vormgeven aan (eigen) uitvaart”

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? 

Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart? 

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Livemuziek van Komfort&Joy!

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl

 

Datum:

Dinsdag 21 mei 2019 van 19.30 tot 21.45 uur

 

Locatie:

Bibliotheek Naaldwijk, Sint Martinusstraat 67

 


0 Berichten

Vlog #3 - Uitvaart/afscheid: met wie en waar?

Uitvaart/afscheid: met wie en waar?

De uitvaart/het afscheid: hoe noem je het, wie mag erbij zijn en waar neem je afscheid. In een uitvaartcentrum, kerk, horecagelegenheid, thuis, een zaal, buiten etc? Voor of na de begrafenis/crematie?


0 Berichten

Vlog #2 - Begraven of cremeren

Vlog #2 Begraven of cremeren

Bekijk deze vlog als je meer wilt weten over de mogelijkheden rondom begraven, cremeren of je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap. Wist je dat je dit laatste alleen zelf kunt regelen bij leven?

 

Bekijk al mijn vlogs op mijn
YouTube kanaal


0 Berichten

Vlog #1 - Keuzes in het organiseren van een uitvaart

Zelf vormgeven aan je eigen afscheid of aan de uitvaart van een dierbaar persoon? Je kunt keuzes maken die passen bij jezelf of je dierbare. Er kan en er mag veel.

 

Bekijk al mijn vlogs op mijn
YouTube kanaal


0 Berichten

Blijf bij jezelf

Een afscheid kan voorbereid zijn, maar vaak ook niet. Het overlijden komt bijvoorbeeld plotseling, of het moment om het vooraf te bespreken was er nog niet, of iemand laat het over aan zijn nabestaanden, of......

 

En regelmatig hoor ik dan de vraag: “Is dat gek, kan dat ook?” Een gedachte over iets omtrent de uitvaart wat misschien minder gebruikelijk is? In de meeste gevallen kan het gewoon en vind ik het in ieder geval niet gek. 

 

Beslissingen moeten nemen als je je kwetsbaar en verdrietig voelt. Wie mag er allemaal bij de uitvaart zijn? Welke volgorde kiezen we? Waar? Onzekerheid speelt soms een rol. Wat vinden anderen er van als ik kies voor ..........? 

 

De uitdaging zie ik in een balans vinden tussen wat de overledene gewild zou hebben, wat past bij hem of haar en datgene kiezen waardoor nabestaanden goed verder kunnen gaan zonder hun dierbare.

 

En als het afscheid/de uitvaart goed en passend is geweest, dan kan dat een positieve invloed hebben op het rouwproces.

 

Blijf bij jezelf. 


0 Berichten

Een ontmoeting

Een ontmoeting, een klein gebaar, een blik, rake woorden, lieve woorden. Vragen die gesteld worden en hoe fijn is het om in de meeste gevallen te zeggen: “Ja hoor, dat kan.”

 

In contact zijn met iemand die weet dat hij of zij binnenkort komt te overlijden. In de praktijk soms al een dag later of een week, enkele weken of maanden daarna. Ik ervaar het als een groot voorrecht en ik voel vertrouwen als ik uitgenodigd word om over het naderende afscheid, de uitvaart, te praten. Of soms zelfs maar om een paar woorden te wisselen, om te kijken of de klik er is, en praten al te vermoeiend is.

 

In het begin vroeg ik mij af wat het met mijzelf zou doen als ik een uitvaart van iemand begeleid die ik bij leven ontmoet of nog gekend heb. En wat blijkt; ik vind het bijzonder, voel me vereerd dat ik diegene nog in de laatste fase van zijn of haar leven heb mogen leren kennen. Een verrijking voor mijzelf, zowel in mijn werk als uitvaartbegeleider als voor mijzelf als mens.


0 Berichten

Dementievriendelijke uitvaartbegeleiding

Nu ook in het Westland en omstreken:

Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding en Kitty Dekkers van Jade Uitvaart bieden dementievriendelijke uitvaartbegeleiding 

 

Hoe betrek je iemand met dementie bij het afscheid nemen en de uitvaart na verlies van zijn of haar dierbare? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Door een gerichte aanpak en aangepaste activiteiten is het heel goed mogelijk voor mensen met dementie om persoonlijk afscheid te nemen.

  

Pauline van der Wees en Kitty Dekkers stemmen hun begeleiding hier op af. Door het volgen van een training over begeleiding van mensen met dementie bij een overlijden,  weten zij hoe ze nabestaanden hierin kunnen bijstaan en mogen zij zichzelf dementievriendelijke uitvaartbegeleiders noemen.

 

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink toenemen, blijkt uit cijfers van Alzheimer Nederland. De vraag hoe om te gaan bij verlies van een dierbare komt steeds vaker voor.

Pauline en Kitty zijn er in ieder geval klaar voor om nabestaanden hierin te begeleiden.


0 Berichten

Inspiratieavond “Vormgeven aan (eigen) uitvaart”

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Ter inspiratie livemuziek van Komfort&Joy!

 

Datum:

Woensdag 14 maart 2018 van 19.30 tot 21.45 uur

Bibliotheek ’s-Gravenzande - Zandeveltplein 26

 

Aanmelden:

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl of het contactformulier op deze website.

 


0 Berichten

Weet jij het al?

Weet jij het al?

 

Ik dacht dat ik het wist.

Eerst een afscheidsbijeenkomst met alle mensen die mij dierbaar zijn. Daarna begraven worden. Vervolgens zij die met elkaar ergens wat gaan drinken, napraten etc.

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu veel verschillende en mooie variaties dat ik het niet meer weet als ik mijn gedachten laat gaan over mijn eigen uitvaart. (Ik verkeer overigens in goede gezondheid.)

De begrafenis of crematie kan in kleine kring of met iedereen erbij. Een afscheidsdienst, -bijeenkomst, -ceremonie kan voor het begraven of cremeren, maar het kan ook er na.

Wat, waar, met wie, wat voor ruimte en de volgorde kan en mag je zelf bepalen. Ik weet het nog niet. Ik denk en voel nog even verder. Weet jij het al?


0 Berichten

De meest gestelde vraag

Bijna een jaar geleden begon ik met mijn bedrijf Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding. De vraag die het meest aan mij gesteld is of ik met het verdriet van anderen kan omgaan. En ik ben blij dat ik bevestigend kan antwoorden. Ja, dat lukt me.

 

Ik voel heel duidelijk het verschil dat ik er als uitvaartbegeleider ben om de juiste vragen te stellen, om mensen te begeleiden en om de dag van de uitvaart te laten verlopen zoals het bedacht is. 

 

En natuurlijk voel ik mee en zijn er altijd momenten dat ik word geraakt als mens. Toen een kleindochter met tranen in haar ogen haar eigen woorden sprak voor haar oma. Toen een man van rond de negentig jaar een klopje met zijn hand op de kist gaf als laatste groet aan zijn iets jongere broer. Toen er ballonnen opgelaten werden voor een jongetje. Toen de zon ging schijnen op precies het juiste moment tijdens een begrafenis. Toen een jongetje zei dat hij zijn mama mist.

 

Blij dat ik geraakt word en mag voelen. Het geeft me het gevoel dat ik leef.


1 Berichten