blog & VLOG

Regelmatig schrijf en vlog ik over wat mij zoal bezighoudt. Over ervaringen in mijn werk, de bijzondere contacten met mensen om mij heen. Ook inspireer ik je graag over de verschillende mogelijkheden om zelf je afscheid of de uitvaart van een dierbaar persoon vorm te geven.


Bijna 2020

 

 

Bijna 2020

 

Terugkijken op wat is geweest

Kijken naar wat komt

En nu is nu

Ik wens jullie alles goeds, kracht en liefde toe

 

 

Liefs Pauline


0 Berichten

Een lichtje

 

 

Bijna kerst.

Een lichtje voor jou.

Wil je een lichtje naar iemand sturen?

https://www.stuureenlichtje.nl/

Liefs Pauline

 


0 Berichten

Zoveel

 

Er is zoveel dat ik zou kunnen schrijven. En schrijven vind ik fijn. Een manier om te verwerken, delen of ordenen.

Mijn ervaringen als uitvaartbegeleider zijn echter gekoppeld aan verlies, emoties en ervaringen van andere mensen, dus ik ben voorzichtig met wat ik deel vanwege privacy.

 

Wat ik wel kan delen met je, is wat er allemaal kan op het gebied van afscheid en uitvaart. En wat je allemaal zelf kunt doen!

Is er iets waar je meer over zou willen weten? Laat het me weten! Dan kan ik erover schrijven, of we bellen of spreken wat af als het niet in een paar woorden past.

 

 

Liefs Pauline


0 Berichten

Dankbaar

Dankbaar voor alle mooie momenten die ik meemaak in mijn werk. Gesprekken met mensen over hun eigen afscheid, contact met dierbaren, het vertrouwen krijgen om samen een afscheid te organiseren en/of de laatste verzorging met familie. En vooral: een gezamenlijk goed gevoel als het allemaal klopt.

 

En weet jij het al? Ik dacht dat ik het wist hoe mijn eigen toekomstige afscheid er uit komt te zien. Eerst een afscheidsbijeenkomst met al mijn dierbaren. Daarna begraven worden. Vervolgens kunnen mijn dierbaren elkaar ergens ontmoeten om na te praten met een drankje erbij.

 

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu zoveel verschillende en mooie variaties dat ik het moeilijk vind om keuzes te maken voor mijn eigen uitvaart. Er is echt veel mogelijk. (Ter geruststelling: ik verkeer in goede gezondheid.)

 

Een begrafenis of crematie kan in kleine kring worden gehouden of juist met iedereen erbij. Wat, waar, hoe, met wie en de volgorde kan en mag je zelf bepalen. Voor mijzelf weet ik het nog niet. Ik denk en voel nog even verder.

  

Ondertussen weet ik wél wat ik belangrijk vind in mijn werk als uitvaartbegeleider. Het is jouw afscheid. Ik geloof in de kracht van mensen, ook als je verdrietig bent. Kies de begeleiding die bij jou past. Zodat jij met de momenten van afscheid om kunt gaan zoals jij dat wilt. 

 

Wist je dat je een uitvaart ook zelf mag regelen? Je hoeft niet alles zelf te doen of te weten, daar pas ik mijn begeleiding op aan. Ook Bianca heeft een deel zelf geregeld voor haar moeders afscheid. Ze schreef mij: “Ik voelde mij echt in de regie, terwijl ik wist dat ik op je kennis en rust kon rekenen als ik die nodig had.” 

 


0 Berichten

Ode aan de oma’s

Als ik volwassen kleinkinderen  tijdens het afscheid van hun oma hun mooie herinneringen hoor vertellen, krijg ik vaak warme gevoelens. Ze delen bijvoorbeeld herinneringen aan wat ze deden met en bij hun oma toen ze nog kind waren. Ik hoor en voel tussen de regels door hun trots en jeugdsentiment.

 

En natuurlijk ben ik er om de uitvaart in goede banen te laten verlopen en gaat het niet over mij. Als mens vind ik het echter een verrijking om elke uitvaart te mogen begeleiden en haal ik er vaak ook voor mijzelf iets uit. Elke uitvaart, ook die van een opa, vader, moeder, kind of vriend zie ik als een spiegel. Een spiegel van een leven. Een geleefd leven.

 

In mijn vorige werk volgde ik jaren geleden een cursus Persoonlijk Meesterschap. Als opdracht  mocht je je eigen afscheidsspeech schrijven voor je eigen uitvaart. Wat wilde ik dat er over mij gezegd gaat worden op dat moment? Een “rake” opdracht die zorgde dat ik uitkwam bij mijn gevoel en bij de kern. Want leef ik eigenlijk het leven dat ik wil leven? Passen de keuzes die ik maak daarbij? En hoe is dat bij jou?

 

Het heeft mij veel gebracht. De ode aan de oma’s doen mij daar aan denken. Want heel graag wil ik een moeder (later oma) zijn waar in warmte en liefde aan wordt terug gedacht als ik er niet meer ben. En natuurlijk ook als partner, dochter, zus, vriendin en uitvaartbegeleider.

 


2 Berichten

dinsdag 21 mei 2019 - inspiratieavond “vormgeven aan (eigen) uitvaart”

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart? Welke keuzes kun je maken? 

Wat kun je zelf doen? Hoe betrek je kinderen en/of mensen met dementie bij een uitvaart? Wat kost een uitvaart? 

 

Tijdens deze bijeenkomst geef ik graag antwoord op je vragen en kun je kennismaken met verschillende mogelijkheden rondom het regelen van een uitvaart.

 

Livemuziek van Komfort&Joy!

 

Deelname is gratis, wel graag aanmelden via e-mail: info@paulinevanderwees.nl

 

Datum:

Dinsdag 21 mei 2019 van 19.30 tot 21.45 uur

 

Locatie:

Bibliotheek Naaldwijk, Sint Martinusstraat 67

 


0 Berichten

Vlog #3 - Uitvaart/afscheid: met wie en waar?

Uitvaart/afscheid: met wie en waar?

De uitvaart/het afscheid: hoe noem je het, wie mag erbij zijn en waar neem je afscheid. In een uitvaartcentrum, kerk, horecagelegenheid, thuis, een zaal, buiten etc? Voor of na de begrafenis/crematie?


0 Berichten

Vlog #2 - Begraven of cremeren

Vlog #2 Begraven of cremeren

Bekijk deze vlog als je meer wilt weten over de mogelijkheden rondom begraven, cremeren of je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap. Wist je dat je dit laatste alleen zelf kunt regelen bij leven?

 

Bekijk al mijn vlogs op mijn
YouTube kanaal


0 Berichten

Vlog #1 - Keuzes in het organiseren van een uitvaart

Zelf vormgeven aan je eigen afscheid of aan de uitvaart van een dierbaar persoon? Je kunt keuzes maken die passen bij jezelf of je dierbare. Er kan en er mag veel.

 

Bekijk al mijn vlogs op mijn
YouTube kanaal


0 Berichten

Blijf bij jezelf

Een afscheid kan voorbereid zijn, maar vaak ook niet. Het overlijden komt bijvoorbeeld plotseling, of het moment om het vooraf te bespreken was er nog niet, of iemand laat het over aan zijn nabestaanden, of......

 

En regelmatig hoor ik dan de vraag: “Is dat gek, kan dat ook?” Een gedachte over iets omtrent de uitvaart wat misschien minder gebruikelijk is? In de meeste gevallen kan het gewoon en vind ik het in ieder geval niet gek. 

 

Beslissingen moeten nemen als je je kwetsbaar en verdrietig voelt. Wie mag er allemaal bij de uitvaart zijn? Welke volgorde kiezen we? Waar? Onzekerheid speelt soms een rol. Wat vinden anderen er van als ik kies voor ..........? 

 

De uitdaging zie ik in een balans vinden tussen wat de overledene gewild zou hebben, wat past bij hem of haar en datgene kiezen waardoor nabestaanden goed verder kunnen gaan zonder hun dierbare.

 

En als het afscheid/de uitvaart goed en passend is geweest, dan kan dat een positieve invloed hebben op het rouwproces.

 

Blijf bij jezelf. 


0 Berichten