uitvaart en corona

Wat een bijzondere tijd voor ons allemaal. Veel van wat we deden of gewoon vonden, staat nu in een ander daglicht.

 

Zo ook het vormgeven van een afscheid/uitvaart in verband met onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het coronavirus niet te snel te laten verspreiden. 

Juist wanneer je je naasten zo nodig hebt om elkaar tot troost te zijn, moet nu fysiek afstand worden gehouden.

 

Dit betekent ook dat het afscheid mogelijk anders moet worden georganiseerd dan je voor ogen hebt. Ook wat betreft de verzorging van de overledene en het directe contact met familie gelden aangepaste regels. Ik ben steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, zowel qua regelgeving vanuit de overheid als de invulling daarvan in de praktijk.

 

De begeleiding van de uitvaart vindt meer op afstand plaats; voor iedereen zijn veiligheid. Ik zet de maatregelen waar ik mij aan houd hier op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent. Deze maatregelen nemen niet weg dat ik alles op alles zal zetten om samen met jou een afscheid persoonlijk, nabij en liefdevol te maken.

Welke maatregelen en richtlijnen voor een uitvaart zijn er nu afgekondigd?

 • Condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden mogen uit maximaal 30 personen bestaan. Dat is inclusief familie, exclusief medewerkers.
 • Er is geen horeca beschikbaar op locatie. Een nazit kan helaas niet plaatsvinden.  
 • Mijn collega’s en ik beperken zoveel mogelijk fysiek contact. Het regelen van de uitvaart door ons gaat voor een groot deel telefonisch of via een videoverbinding. Of, als de familie niet ziek is, in het bijzijn van maximaal 2 mensen met een ruime afstand tussen ons drieën in. 
 • Handen schudden is nu niet mogelijk, dus ook niet tijdens een condoleance of de uitvaart zelf. Als alternatief kun je bijvoorbeeld je hand op je hart leggen of het namasté gebaar maken. 
 • Het verzorgingsteam zal de overledene verzorgen zonder dat familie daar bij is. Of als de familie het zelf kan, dan mogen zij het ook zelf doen, maar alleen als de overledene niet aan corona is overleden. De overledene mag daarna wel thuis worden opgebaard. 
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van condoleanceboeken.
 • Er mag niet met de rouwauto meegereden worden. 
 • Als de familie wilt dat de kist wordt gedragen dan moet dat gedaan worden door óf zes (sterke) mensen uit de kleine kring die mag komen, óf door professionele dragers. Een combinatie hiertussen (bijvoorbeeld 2 professionele dragers, 4 familieleden) wordt niet meer gedaan. En de begraafplaats- en crematoriummedewerkers mogen niet even inspringen om te helpen. Ook daar zullen we rekening mee moeten houden.

Wat als de overledene corona heeft

 • Het RIVM laat weten dat het virus maar kort buiten het lichaam overleeft, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt in die zin geen risico meer na het overlijden. Wel kan bij het verplaatsen van een overledene met corona lucht ontsnappen (bijvoorbeeld als hij of zij in de kist wordt gelegd). Dit kan verspreiding tot gevolg hebben. Daarom mag alleen een professioneel verzorgingsteam deze verzorging doen. Dit team zal persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en handhygiëne uitvoeren om de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.
 • De overledene mag daarna zowel thuis opgebaard worden als in een rouwcentrum. En mag ook door naasten worden aangeraakt, zoals dat voorheen ook mocht. Maar de handen moeten daarna wel goed gewassen worden.

 

Wat als de nabestaanden corona hebben

 

Als er corona is geconstateerd bij de nabestaanden dan zal ik met hen alleen contact hebben via telefoon of een videoverbinding. En de uitvaart zal zonder hen plaats moeten vinden, ook als zij last hebben van griepklachten zonder dat er corona geconstateerd is. Hoe onbeschrijfelijk verdrietig dat ook is.

 

Wat kan er wel?

 

Graag denk ik met je mee in wat wel kan. Naast een beperking is er altijd ruimte voor creativiteit.

 

 • Een uitvaartdienst kan live worden gestreamd. Op deze manier kan iedereen toch op hetzelfde moment afscheid nemen van een dierbare.
 • De uitvaartdienst kan worden gefilmd en opgenomen zodat het mogelijk is om de beelden op ieder gewenst moment terug te kijken of te tonen aan personen die niet aanwezig waren.
 • Een uitvaartfotograaf kan de plechtigheid voor u vastleggen en een fotoboek maken van de uitvaart.
 • Er kan een herdenkingsdienst georganiseerd worden op een later moment. Zodra de maatregelen niet meer van kracht zijn kan er alsnog een herdenking plaatsvinden voor de overleden dierbare. 
 • Online herinneringsmogelijkheden zijn er ook, bijvoorbeeld memori.nl
 • Offline kun je op hetzelfde moment bijvoorbeeld een kaars voor iemand aansteken, op iemand proosten of naar zijn/haar favoriete muziek luisteren. 

 

Er valt nog meer te bedenken. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een oriënterend gesprek. Ook in deze bijzondere tijd loop ik graag een stukje met je mee, met dezelfde intentie als anders. Grotendeels via telefoon, videoverbinding en/of e-mail. En zoals altijd pas ik mijn tarieven aan op de hoeveelheid gewerkte uren voor het regelen van een uitvaart.

 

Sterkte in deze bijzondere en verwarrende tijd!

 

Warme groet, Pauline