uitvaart en corona

Wat een bijzondere tijd voor ons allemaal. Veel van wat we deden of gewoon vonden, staat nu in een ander daglicht.

 

Zo ook het vormgeven van een afscheid/uitvaart in verband met onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het coronavirus niet te snel te laten verspreiden. 

Juist wanneer je je naasten zo nodig hebt om elkaar tot troost te zijn, moet nu fysiek afstand worden gehouden.

 

Dit betekent ook dat het afscheid mogelijk anders moet worden georganiseerd dan je voor ogen hebt. Ik ben steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, zowel qua regelgeving vanuit de overheid als de invulling daarvan in de praktijk.

 

Ik zet de maatregelen waar ik mij aan houd hiernaast op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent. Deze maatregelen nemen niet weg dat ik alles op alles zal zetten om samen met jou een afscheid persoonlijk, nabij en liefdevol te maken.

 

 • We houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • De laatste verzorging kunnen ik of mijn collega's samen met je doen, tijdens dat moment dragen we een mondkapje.
 • Handen schudden is nu niet mogelijk, dus ook niet tijdens een condoleance of de uitvaart. Als alternatief kun je bijvoorbeeld je hand op je hart leggen of het namasté gebaar maken. 
 • Tijdens de condoleance met een drankje en/of hapje heeft iedereen een zitplaats. De familie komt langs de tafels en belangstellenden voor een kort moment van contact op gepaste afstand.
 • Een condoleance zonder drankje kan in de vorm van een doorloop. Ook hier waarborgen we de onderlinge afstand van 1,5 meter.
 • Het maximum aantal personen wat mag komen naar de afscheidsbijeenkomst verschilt per locatie. Ik ben op de hoogte van de aantallen. 

Wat als de overledene corona heeft

 • Het RIVM laat weten dat het virus maar kort buiten het lichaam overleeft, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt in die zin geen risico meer na het overlijden. Wel kan bij het verplaatsen van een overledene met corona lucht ontsnappen (bijvoorbeeld als hij of zij in de kist wordt gelegd). Dit kan verspreiding tot gevolg hebben. Daarom mag alleen een professioneel verzorgingsteam deze verzorging doen. Dit team zal persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en handhygiëne uitvoeren om de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.
 • De overledene mag daarna zowel thuis opgebaard worden als in een rouwcentrum. En mag ook door naasten worden aangeraakt, zoals dat voorheen ook mocht. Maar de handen moeten daarna wel goed gewassen worden.

 

Wat als de nabestaanden corona hebben

 

Als er corona is geconstateerd bij de nabestaanden dan zal ik met hen alleen contact hebben via telefoon of een videoverbinding. En de uitvaart zal zonder hen plaats moeten vinden, ook als zij last hebben van griepklachten zonder dat er corona geconstateerd is. Hoe onbeschrijfelijk verdrietig dat ook is.

 

Wat kan er wel?

 

Graag denk ik met je mee in wat wel kan. Naast een beperking is er altijd ruimte voor creativiteit.

 

 • Een uitvaartdienst kan live worden gestreamd. Op deze manier kan iedereen toch op hetzelfde moment afscheid nemen van een dierbare.
 • De uitvaartdienst kan worden gefilmd en opgenomen zodat het mogelijk is om de beelden op ieder gewenst moment terug te kijken of te tonen aan personen die niet aanwezig waren.
 • Een uitvaartfotograaf kan de plechtigheid voor u vastleggen en een fotoboek maken van de uitvaart.
 • Er kan een herdenkingsdienst georganiseerd worden op een later moment. Zodra de maatregelen niet meer van kracht zijn kan er alsnog een herdenking plaatsvinden voor de overleden dierbare. 
 • Online herinneringsmogelijkheden zijn er ook, bijvoorbeeld memori.nl
 • Offline kun je op hetzelfde moment bijvoorbeeld een kaars voor iemand aansteken, op iemand proosten of naar zijn/haar favoriete muziek luisteren. 

 

Er valt nog meer te bedenken. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een oriënterend gesprek. Ook in deze bijzondere tijd loop ik graag een stukje met je mee. 

Sterkte in deze bijzondere en verwarrende tijd!

 

Warme groet, Pauline