Een wade
24. maart 2023
Onlangs heb ik op natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord een vouwtraining gedaan van Wikkelgoed samen met mijn collega Helma. We kregen verschillende manieren aangereikt om een wade dicht te vouwen. Een aantal keren heb ik het meegemaakt dat een overledene in een wade gelegd werd. Ook heb je dan een opbaarplank nodig die in allerlei natuurlijke materialen te vinden zijn. Een wade, een doek, die je zelf kunt kopen, zacht en aaibaar. Wat vind jij ervan?
Dankbaar
17. maart 2023
Onlangs reed ik in de auto op weg naar een uitvaart. Het zonnetje scheen heerlijk naar binnen en ik voelde de warmte. Na een fijne samenwerking met de familie zou die dag alles op zijn plaats vallen voor mevrouw haar afscheid en uitvaart. Dankbaar voelde ik me. Ik bedacht ook me hoe blij ik ben met mijn mannen thuis die het gewoon vinden als ik bijvoorbeeld ineens aan het werk ga op een willekeurige avond, in de nacht of in het weekend.

Wat wil en kan je allemaal zelf doen bij een uitvaart?
09. maart 2023
Wat wil en kan je allemaal zelf doen bij een uitvaart? Alles! Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Je hebt overal een keuze in: in wat je wil en hoe je het wil voor je eigen afscheid of die van je dierbare.
Afscheidsmomenten
19. januari 2023
De laatste keer.. nog iemand aanraken, dat iemand nog thuis is, dat iemand gedragen kan worden. Het onder ogen zien van de werkelijkheid als iemand overleden is, bijvoorbeeld tijdens het verzorgen van je dierbare, iemand in een kist/mand neerleggen, een rouwkaart maken, zelf aangifte van overlijden doen, als je gecondoleerd wordt, als de kist daalt in een graf of wanneer je je dierbare begeleidt naar de crematieruimte.

Hoe betrek je mensen met dementie bij een uitvaart?
13. januari 2023
Door de goede zorg van tegenwoordig overleven mensen die last hebben van dementie regelmatig hun partner of nabije familie. Hoe ga je daar mee om als partner, dochter of zoon? Dat is best een uitdaging. Wees in ieder geval eerlijk, vertel het ze. Wat als je het niet vertelt en iemand heeft later weer een helder moment? Je kunt samen met hen verdrietig zijn. Het gevoel van buitensluiten, als je het niet vertelt, geeft mogelijk een nog meer naar gevoel bij de persoon die last heeft van dementie
Hoe betrek je kinderen bij een afscheid/uitvaart?
15. december 2022
Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart? Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Veel volwassenen vinden het lastig om erover te praten met ze en willen hen (vaak onbewust) beschermen tegen verdriet en de dood. Door echter met ze te praten over de dood, hen ruimte daarin te geven en ze te betrekken bij een afscheid/ uitvaart, leren ze om te gaan met verdriet. En dat de emoties die daar nog meer bij horen er gewoon mogen zijn. Daar hebben ze de rest van hun leven voordeel aan.

Herinnering in beeld
24. november 2022
Iemand herinneren in beeld kan op verschillende manieren. Je kunt tijdens de afscheidsbijeenkomst iets meenemen wat past bij jouw dierbare: zijn fiets, haar schilderijen, foto’s in lijstjes, of zijn hoed bijvoorbeeld. Het roept vaak direct warme herinneringen op. Tijdens de bijeenkomst kunnen er eventueel ook foto’s getoond worden via een scherm. Een mooie foto van hem/haar of een diaslideshow tijdens een muzieknummer?
Hoe ziet de afscheidsbijeenkomst eruit?
03. november 2022
Hoe ziet de afscheidsbijeenkomst eruit? Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Hoe wil je dat de afscheidsbijeenkomst (of -plechtigheid of -dienst of…) eruit komt te zien? Wie zegt er iets, op welk moment en in welke volgorde? Enkele woorden, herinneringen, een levensloop en/of een gedicht? En wie opent en eindigt het samenzijn? Met veel of weinig muziek?

Bloemen?
13. oktober 2022
Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Je kunt kiezen of je dierbare wilt omringen met bloemen of niet. Zo ja, van je-/jullie zelf en als je noemt op de rouwkaart dat je dierbare van rozen, tulpen of zonnebloemen hield, dan is de kans groot dat die meegenomen worden door de gasten naar het afscheid. Of je vraagt ze allemaal om 1 losse bloem mee te nemen?
Rouw, wat doet dat met jou? Bibliotheek Westland
30. september 2022
Voor Bibliotheek Westland mag ik komende weken verschillende bijdragen leveren aan hun nieuwe thema "Rouw, wat doet met jou?" van de levensbieb. Op dinsdag 5 oktober tussen 10.30 en 12.00 uur ben ik weer te vinden voor het inloopmoment in Bibliotheek 's-Gravenzande. Vrije inloop voor alle vragen die je hebt over afscheid en uitvaart. Op maandag 10 oktober om 19.00 uur geef ik een Inspiratieavond over "Afscheidsmomenten." Over afscheid nemen bij leven en na het overlijden van je dierbare.

Meer weergeven