Rouw, wat doet dat met jou? Bibliotheek Westland
30. september 2022
Voor Bibliotheek Westland mag ik komende weken verschillende bijdragen leveren aan hun nieuwe thema "Rouw, wat doet met jou?" van de levensbieb. Op dinsdag 5 oktober tussen 10.30 en 12.00 uur ben ik weer te vinden voor het inloopmoment in Bibliotheek 's-Gravenzande. Vrije inloop voor alle vragen die je hebt over afscheid en uitvaart. Op maandag 10 oktober om 19.00 uur geef ik een Inspiratieavond over "Afscheidsmomenten." Over afscheid nemen bij leven en na het overlijden van je dierbare.
Vervoer om je dierbare mee weg te brengen op de dag van de uitvaart
28. september 2022
Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Wist je dat je ook zelf je dierbare mag wegbrengen in eigen (grote) auto, bus of camper? Vervoer huren voor iemand die overleden is, is dus niet verplicht. Ik vond dat een behoorlijke eyeopener toen ik dat 8 jaar geleden hoorde tijdens mijn opleiding. Als je vervoer wil huren, dan is er van alles mogelijk.

Hoe vertel je het?
22. september 2022
Hoe vertel je het? Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Natuurlijk bel je eerst de liefste mensen om je heen en/of die het meest dicht om je heen staan als je dierbare is overleden. Je kunt en wilt misschien niet iedereen persoonlijk benaderen. Je kunt een kaart sturen om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden van je dierbare en/of om ze uit te nodigen voor de afscheidsbijeenkomst.
Kist, mand of wade?
15. september 2022
Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Je mag zelf kiezen waar jij of je dierbare in begraven of gecremeerd mag worden: in een kist, of mand of in een wade met opbaarplank. Waar heb je het “beste” gevoel bij? Wat een kist betreft is er ontzettend veel keuze in houtsoort, kleur en kleinschalige en grote ondernemers.

Condoleren
08. september 2022
“Condoleren, gecondoleerd.” Ik vind het geen mooi woord, maar het dekt wel de lading. Je weet gelijk wat er mee wordt bedoeld. “Het overgankelijk medeleven tonen bij het overlijden van iemand”; dat betekent condoleren letterlijk volgens het woordenboek. Wanneer en hoe laat je je condoleren als je dierbare is overleden? En wat doe je als de uitvaart zelf besloten is? Nog een apart moment voor een condoleance? Of niet.
Afscheid nemen op informele wijze? (Deel 2 van 2)
19. augustus 2022
Als je een uitvaart wil voorbereiden van jezelf of die van je dierbare; of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Informeel afscheid nemen. Hoe dat er uit kan zien? Bijvoorbeeld zo: een zaal of ruimte, thuis, aan het strand, of een horecagelegenheid. In het midden je dierbare die in de kist ligt, of mand of in een wade op een opbaarplank. Eromheen alle genodigden. Dat kunnen er veel of weinig zijn.

Afscheid nemen: hoe, waar en met wie? (Deel 1 van 2)
11. augustus 2022
Afscheid nemen: hoe, waar en met wie? (deel 1 van 2) Als je een uitvaart wil voorbereiden of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan; lees dan gerust verder. Hoe wil je het afscheid eigenlijk noemen? Is het een afscheidsbijeenkomst, -plechtigheid, -ceremonie, - dienst, -viering? Of gewoon afscheid?
Wat wil je? (Deel 5 van 5)
14. juli 2022
Wat wil jij na je overlijden? Begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023? Resomeren, resoneren, resumeren? Resomeren dus. Het woord stamt af van het griekse woord “resoma” dat “hergeboorte van het lichaam” betekent. In Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten is dit al mogelijk. In Nederland wordt de wet van de lijkbezorging hier waarschijnlijk op aangepast, op zijn vroegst in 2023.

Wat wil je? (Deel 4 van 5)
07. juli 2022
Regie over eigen uitvaart; Wat wil jij na je overlijden? Begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023? Als je je lichaam ter beschikking voor de wetenschap wil stellen, dan is de enige manier dat je dat zelf bij leven regelt. Dit kan bij een anatomisch instituut van een universiteit. In Nederland zijn er 8. Er wordt je dan gevraagd om een handgeschreven verklaring te maken.
Inloopmoment voor vragen rondom afscheid, sterven en uitvaart
03. juli 2022
Aanstaande dinsdag 5 juli tussen 10.30 en 12.00 uur ben je welkom voor vragen over afscheid, sterven en uitvaart in Bibliotheek 's-Gravenzande tijdens het (gratis) inloopmoment van Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding. Mocht je een vraag hebben of ergens meer over willen weten, ik zie je graag. En natuurlijk mag je altijd contact met me opnemen per telefoon, e-mail of WhatsApp. Fijne dag vandaag!

Meer weergeven