Regie over (eigen) uitvaart!
14. oktober 2021
Doe-het-zelven heeft de toekomst las ik onlangs in het vakblad van de uitvaart. En dat is goed nieuws! Deze visie wordt steeds breder gedragen: wat wil jij, wat past bij jou of je dierbare? Het afscheid is van jou!
Klokhuis, over de dood en rouwen
05. oktober 2021
Kijktip met kinderen! Tv-programma Klokhuis heeft afgelopen voorjaar een vierdelige serie gemaakt over doodgaan, begraven en cremeren, afscheid nemen en rouwen. Heel mooi wordt alles open en eerlijk besproken op de manier zoals Klokhuis dat zo goed kan.

Doodgewoon in de klas
28. september 2021
Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Veel volwassenen vinden het lastig om er over te praten en willen kinderen (vaak onbewust) beschermen tegen de dood en verdriet. Door echter met ze praten over de dood, hen ruimte daarin te geven en ze te betrekken bij een afscheid, leren ze om te gaan met verdriet. En dat de emoties die daarbij horen er gewoon mogen zijn.
Vergankelijkheidsdag 2021
21. september 2021
Morgen, 22 september 2021, is het Vergankelijkheidsdag. Vergankelijk, ik vind het een mooi woord. Volgens het woordenboek: “Niet blijvend, onderhevig aan verval.” Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik met name dat het ging over je eigen afscheid voorbereiden. Inderdaad nodigt Vergankelijkheidsdag je uit om stil te staan bij de eindigheid van je leven. Echter juist om dat einde te gebruiken als spiegel, om de kwaliteit van je leven te verhogen en om het leven te vieren. Mooi!!

Natuurbegraven
07. juli 2021
Natuurbegraven? Eeuwigdurende grafrust voor een eenmalig tarief met alleen een boomschijf met daarop iemand zijn/haar naam als herinnering op de betreffende plek, als je dat wil. Als je rondloopt op een natuurbegraafplaats, vallen de graven je niet eens gelijk op. Het is vaak een mooi bos, een mooi stuk natuur.
Afscheidsmomenten
22. juni 2021
De laatste keer.. nog iemand aanraken, dat iemand nog thuis is, dat iemand gedragen kan worden. Het onder ogen zien van de werkelijkheid als iemand overleden is, bijvoorbeeld bij het verzorgen, iemand in een kist/mand neerleggen, een rouwkaart maken, aangifte van overlijden doen, als je gecondoleerd wordt, erbij bent als de kist daalt in een graf of hem/haar mee begeleidt naar de crematieruimte.

Verzorgen, zelf doen?
14. juni 2021
Toen ik ruim 4 jaar geleden begon aan mijn werk als uitvaartbegeleider vond ik de 'laatste verzorging' van iemand die is overleden, het meest spannende onderdeel van de uitvaart. Ik had daar nog geen ervaring in. En ik wist nog niet of ik dit onderdeel ooit zelf zou gaan doen?
Wat kost een uitvaart eigenlijk?
17. mei 2021
Voordat ik iets koop, weet ik graag wat het kost. Wat een uitvaart concreet kost die jij mogelijk in gedachten hebt, vind je niet zo snel in één oogopslag op internet. Wat je wel al gauw tegenkomt, is dat een uitvaart gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 euro kost. Dit gemiddelde kan ik beamen, nadat ik de uitvaarten die ik begeleid heb de afgelopen jaren op een rijtje heb gezet. Met diverse uitschieters daarbij, zowel naar boven als naar beneden.

Jelle
28. april 2021
Mijn zwager Jelle was een stoere en taaie vent met leuke humor! Hij vond iets grappig en moest lachen, of niet. Jelle is overleden in de zomer van 1999 en 28 jaar oud geworden. Mooie herinneringen aan hem!
Persoonlijk versus standaard
19. april 2021
“Niet zo standaard hoor, ik hou van persoonlijk.” Dat hoor je wel eens iemand zeggen over een uitvaart. Ik heb daarover nagedacht. Kan een “standaard” uitvaart dan niet ook persoonlijk zijn?

Meer weergeven