Recht op privacy na je overlijden?
04. april 2024
Hoe zit het met jouw digitale nalatenschap? Weten jouw dierbaren je wachtwoorden? Bij een plotseling overlijden is het fijn als je nabestaanden bij jouw belangrijke bestanden kunnen die emotionele en/of financiële waarde hebben. Vorige week heb ik een lezing bijgewoond van Digital Life Legacy, het kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap. De lezing werd gegeven door Sander van der Meer.
Nu ook stervensbegeleiding
21. december 2023
Vroeger. De dood was meer gewoon en dichtbij. “Nu zijn we als samen­leving gewend geraakt aan de medische mogelijk­heden om langer te leven, mede daardoor is sterven uit de aandacht geraakt”, schrijft longarts Sander de Hosson in zijn boek: Leven toevoegen aan de dagen. We gaan allemaal een keer dood. Hoe raken we weer meer vertrouwd met de dood? Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding biedt naast uitvaartbegeleiding inmiddels ook stervensbegeleiding.

Wandeling op het strand
13. juli 2023
Een wandeling op het strand. Even uitwaaien. Dat doet me goed. Een vraag die ik vaak gesteld krijg, is hoe ik in mijn werk als uitvaartbegeleider, en (inmiddels ook!) als stervensbegeleider, met het verdriet van anderen omga? Ik leef mee en voel tegelijkertijd dat het mijn verdriet niet is. Ik heb wel momenten dat ik word geraakt. Een wandeling langs het strand, bewegen, sporten is daarom belangrijk voor me. Dat helpt om weer los te laten en dat mijn energie blijft stromen.
Afval of compost?
22. juni 2023
Wil jij afval of compost zijn na je dood? Dat vroeg Bob Hendrikx, oprichter van de levende doodskist, aan ons tijdens de presentatie in Delft van hun nieuwe producten waar ik vorige maand bij was. De Loop Living Cocoon is nu niet meer vierkant, maar rond! Ook hebben zij de Loop Forest Bed en Loop Earthrise ontwikkeld. Deze laatste is een urn die je begraaft en waar een plant uit groeit. Deze innovaties zijn ontworpen om het leven na de dood te verrijken en onze mooie planeet te koesteren.

Een wade
24. maart 2023
Onlangs heb ik op natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord een vouwtraining gedaan van Wikkelgoed samen met mijn collega Helma. We kregen verschillende manieren aangereikt om een wade dicht te vouwen. Een aantal keren heb ik het meegemaakt dat een overledene in een wade gelegd werd. Ook heb je dan een opbaarplank nodig die in allerlei natuurlijke materialen te vinden zijn. Een wade, een doek, die je zelf kunt kopen, zacht en aaibaar. Wat vind jij ervan?
Dankbaar
17. maart 2023
Onlangs reed ik in de auto op weg naar een uitvaart. Het zonnetje scheen heerlijk naar binnen en ik voelde de warmte. Na een fijne samenwerking met de familie zou die dag alles op zijn plaats vallen voor mevrouw haar afscheid en uitvaart. Dankbaar voelde ik me. Ik bedacht ook me hoe blij ik ben met mijn mannen thuis die het gewoon vinden als ik bijvoorbeeld ineens aan het werk ga op een willekeurige avond, in de nacht of in het weekend.

Wat wil en kan je allemaal zelf doen bij een uitvaart?
09. maart 2023
Wat wil en kan je allemaal zelf doen bij een uitvaart? Alles! Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? Lees dan gerust verder. Je hebt overal een keuze in: in wat je wil en hoe je het wil voor je eigen afscheid of die van je dierbare.
Afscheidsmomenten
19. januari 2023
De laatste keer.. nog iemand aanraken, dat iemand nog thuis is, dat iemand gedragen kan worden. Het onder ogen zien van de werkelijkheid als iemand overleden is, bijvoorbeeld tijdens het verzorgen van je dierbare, iemand in een kist/mand neerleggen, een rouwkaart maken, zelf aangifte van overlijden doen, als je gecondoleerd wordt, als de kist daalt in een graf of wanneer je je dierbare begeleidt naar de crematieruimte.

Hoe betrek je mensen met dementie bij een uitvaart?
13. januari 2023
Door de goede zorg van tegenwoordig overleven mensen die last hebben van dementie regelmatig hun partner of nabije familie. Hoe ga je daar mee om als partner, dochter of zoon? Dat is best een uitdaging. Wees in ieder geval eerlijk, vertel het ze. Wat als je het niet vertelt en iemand heeft later weer een helder moment? Je kunt samen met hen verdrietig zijn. Het gevoel van buitensluiten, als je het niet vertelt, geeft mogelijk een nog meer naar gevoel bij de persoon die last heeft van dementie
Hoe betrek je kinderen bij een afscheid/uitvaart?
15. december 2022
Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart? Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Veel volwassenen vinden het lastig om erover te praten met ze en willen hen (vaak onbewust) beschermen tegen verdriet en de dood. Door echter met ze te praten over de dood, hen ruimte daarin te geven en ze te betrekken bij een afscheid/ uitvaart, leren ze om te gaan met verdriet. En dat de emoties die daar nog meer bij horen er gewoon mogen zijn. Daar hebben ze de rest van hun leven voordeel aan.

Meer weergeven