Hoe betrek je kinderen bij een afscheid/uitvaart?

     Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart?

 

Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Veel volwassenen vinden het lastig om erover te praten met ze en willen hen (vaak onbewust) beschermen tegen verdriet en de dood.

Door echter met ze te praten over de dood, hen ruimte daarin te geven en ze te betrekken bij een afscheid/ uitvaart, leren ze om te gaan met verdriet. En dat de emoties die daar nog meer bij horen er gewoon mogen zijn. Daar hebben ze de rest van hun leven voordeel aan.

Wees daarbij eerlijk en zeg het gerust als je het zelf ook niet weet of moeilijk vindt.

 

Er valt van alles te bedenken hoe je kinderen bij een afscheid/uitvaart kunt betrekken. Nodig ze uit, het mag, en kijk naar de leeftijd en de relatie tussen het kind en de dierbare die komt te overlijden of al overleden is.

Ze kunnen helpen bij het uitzoeken van de kist/mand/wade, welke kleding hun dierbare aankrijgt, een tekening of gedicht maken voor op de rouwkaart, beschilderen van de kist, bellenblazen tijdens het afscheid, bloemen dragen, kaarsen aansteken, zingen of dansen, een herinnering vertellen etc.

 

Mocht je hier begeleiding bij willen, ik loop graag een stukje met je mee. Neem gerust contact met me op.

 

Wist je dat ik namens Doodgewoonindeklas.nl ook wel eens vertel in groep 7/8, klas 1 over de dood, afscheid nemen en mijn werk als uitvaartbegeleider?

 

#kinderenenafscheid #kinderenenrouw #afscheidnemen #doodgewoon #doodgewoonindeklas #pratenoverdedood #beschilderenuitvaartkist #eigenregie #regieovereigenuitvaart #persoonlijkafscheid #muziekbijeenuitvaart #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0