Condoleren

1. “ "Condoleren, gecondoleerd.” Ik vind het geen mooi woord, maar het dekt wel de lading. Je weet gelijk wat er mee wordt bedoeld. “Het overgankelijk medeleven tonen bij het overlijden van iemand”; dat betekent condoleren letterlijk volgens het woordenboek. 

 

Wanneer en hoe laat je je condoleren als je dierbare is overleden? En wat doe je als de uitvaart zelf besloten is? Nog een apart moment voor een condoleance? Of niet. Of zet je je adres op de rouwkaart zodat er een kaartje naar je gestuurd kan worden?

 

En op de dag van de uitvaart zelf, wil je dan gecondoleerd worden voor of na de afscheidsbijeenkomst? Formeel op een rij of wil je je (informeel) mengen tussen het gezelschap? En/of thuis, de dagen ervoor?

 

En leg je een condoleanceboek neer? Of weet je wel wie er komt en vind je het niet nodig? Ook online is het mogelijk een condoleancepagina aan te maken; openbaar of besloten.  

 

Je kunt zelf beslissen hoe je het wil. En het lijkt nu veel, al die keuzes. En dat is het ook wel. Maar stap voor stap zal het je duidelijker worden. En uiteindelijk valt alles op zijn plek. Zoals jij het wil en zoals het past bij jouzelf of jouw dierbare.

 

 

Ik loop graag een stukje met je mee. Bel of mail me gerust!

 

#condoleren #condoleance #afscheidnemen #informeelafscheid #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


Reactie schrijven

Commentaren: 0