Dankbaar

Dankbaar voor alle mooie momenten die ik meemaak in mijn werk. Gesprekken met mensen over hun eigen afscheid, contact met dierbaren, het vertrouwen krijgen om samen een afscheid te organiseren en/of de laatste verzorging met familie. En vooral: een gezamenlijk goed gevoel als het allemaal klopt.

 

En weet jij het al? Ik dacht dat ik het wist hoe mijn eigen toekomstige afscheid er uit komt te zien. Eerst een afscheidsbijeenkomst met al mijn dierbaren. Daarna begraven worden. Vervolgens kunnen mijn dierbaren elkaar ergens ontmoeten om na te praten met een drankje erbij.

 

Door mijn werk als uitvaartbegeleider zie ik nu zoveel verschillende en mooie variaties dat ik het moeilijk vind om keuzes te maken voor mijn eigen uitvaart. Er is echt veel mogelijk. (Ter geruststelling: ik verkeer in goede gezondheid.)

 

Een begrafenis of crematie kan in kleine kring worden gehouden of juist met iedereen erbij. Wat, waar, hoe, met wie en de volgorde kan en mag je zelf bepalen. Voor mijzelf weet ik het nog niet. Ik denk en voel nog even verder.

  

Ondertussen weet ik wél wat ik belangrijk vind in mijn werk als uitvaartbegeleider. Het is jouw afscheid. Ik geloof in de kracht van mensen, ook als je verdrietig bent. Kies de begeleiding die bij jou past. Zodat jij met de momenten van afscheid om kunt gaan zoals jij dat wilt. 

 

Wist je dat je een uitvaart ook zelf mag regelen? Je hoeft niet alles zelf te doen of te weten, daar pas ik mijn begeleiding op aan. Ook Bianca heeft een deel zelf geregeld voor haar moeders afscheid. Ze schreef mij: “Ik voelde mij echt in de regie, terwijl ik wist dat ik op je kennis en rust kon rekenen als ik die nodig had.” 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0