Zelf doen?

Zelf doen?

 

Er is veel te doen als je een uitvaart voor je dierbare organiseert. Veel kan door jouzelf gedaan worden als je dat wil.

Wat ik mooi vind om te zien, is de voldoening die dat kan geven bij nabestaanden. Voldoening die - naast het verdriet om een dierbare die overleden is – soms al gelijk zichtbaar is. 

 

Een mevrouw op leeftijd wil graag zelf de verzekering bellen om te vertellen dat haar man is overleden. Haar kinderen regelen veel en dat is iets wat zij kan doen. Het geeft haar het gevoel van regie. De financiën houdt ze altijd al graag zelf in de hand, dus dat hoeft niemand haar uit handen te nemen. Niet haar kinderen en ook niet ik als uitvaartbegeleider. En juist doordat ze dat zelf doet, ervaart ze haar eigen kracht in een moeilijke tijd.

 

Een dochter die graag de aangifte van overlijden bij de gemeente zelf wilt doen. En een leuke reactie bij de gemeente krijgt; “Wat mooi dat u dat zelf komt doen, vaak zien we alleen de uitvaartondernemer.” 

 

Dit is de reden waarom ik veel vragen stel tijdens het begeleiden van een uitvaart en niet automatisch iets doe. Iemand in zijn eigen kracht laten zijn of blijven waar het kan.

En natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid om iets zelf te kunnen doen, dan doe ik het graag.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0