Afscheid nemen: hoe, waar en met wie? (Deel 1 van 2)

1.      Als je een uitvaart wil voorbereiden of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan; lees dan gerust verder.

Hoe wil je het afscheid eigenlijk noemen? Is het een afscheidsbijeenkomst, -plechtigheid, -ceremonie, - dienst, -viering? Of gewoon afscheid?

 

Wie mag er allemaal bij zijn? Voor iedereen die wil of met een kleine of grote besloten groep? En mogen al deze mensen trouwens mee naar de begraafplaats en/of het crematorium, of doe je dat met bijvoorbeeld alleen het gezin en/of een intiem gezelschap, in kleinere kring?

 

En waar vindt het afscheid plaats? Thuis, in een aula/uitvaartcentrum, zaal, horecagelegenheid of buitenlocatie? En wanneer? Voorafgaand aan de begrafenis of crematie? Of misschien wel de dag ervoor? Of misschien als herinneringsbijeenkomst er na?

 

Welke sfeer wil je? Dat iedereen zit en er wordt gesproken en/of muziek geluisterd of een afscheid in een informele sfeer?

 

Wat een vragen en keuzes; om aan te geven dat je een keuze hebt in hoe je afscheid neemt van je dierbare en hoe je dit met anderen wil delen. Of als je je eigen afscheid wil voorbereiden. Wat is passend voor jou/jullie?

 

 

Ik loop graag een stukje met je mee. Bel of mail me gerust!


Reactie schrijven

Commentaren: 0