Wat wil je? (Deel 5 van 5)

      Regie over (eigen) uitvaart;                                                                                   

      Wat wil jij na je overlijden? 

 

Wat wil jij na je overlijden? Begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023?

 

Resomeren, resoneren, resumeren? Resomeren dus. Het woord stamt af van het griekse woord “resoma” dat “hergeboorte van het lichaam” betekent. In Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten is dit al mogelijk. In Nederland wordt de wet van de lijkbezorging hier waarschijnlijk op aangepast, op zijn vroegst in 2023.

 

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in vloeistof. Er blijft wit schoon poeder over wat je kunt vergelijken met as na een crematie. Het wordt ook wel watercrematie genoemd.

 

Waarom je hiervoor zou kiezen? Het proces is veel duurzamer dan begraven en cremeren. Er wordt een stuk minder energie verbruikt en er worden veel minder broeikasgassen uitgestoten. Het past prima in het nieuwe tijdperk van milieuvriendelijk willen leven, zegt biochemicus Sandy Sullivan, oprichter van resomation. Wist je trouwens dat Desmond Tutu zijn lichaam begin dit jaar geresomeerd is?

 

Wil je er meer over weten? Bel of mail me gerust.

 

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


Reactie schrijven

Commentaren: 0