Wat wil je? (Deel 3 van 5)

1.      Regie over (eigen) uitvaart;

Wat wil jij na je overlijden?

 

Wil je begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat waarschijnlijk mogelijk is vanaf 2023?

 

Voor een crematie kun je zelf uitkiezen naar welk crematorium je gaat. Elke locatie heeft weer z’n eigen sfeer, inrichting en wel/geen uitzicht. Je kunt daar ook de aula huren voor een afscheidsbijeenkomst/-dienst, maar dat is niet verplicht.

Het is namelijk ook mogelijk om jezelf/je dierbare weg te (laten) brengen naar het crematorium voor een stille crematie, in aanwezigheid van familie of niet.  En eventueel kom je dan daarvoor ergens anders bij elkaar voor het afscheid; in een andere zaal, ruimte, kerk, horecagelegenheid, thuis, een buitenlocatie, of ….?

 

In het crematorium mag je je dierbare zo ver mogelijk mee begeleiden als je zelf wil. Je mag dus ook op het moment zelf aanwezig zijn als de kist (of mand of baar met wade) de oven wordt ingebracht.

Dit laatste wordt wisselend wel of niet gedaan. Iedereen heeft daar z’n eigen gevoel bij. Weet dat het in ieder geval kan. De mensen die er wel voor kiezen, ervaren het vaak als helpend. Ze zien dan de werkelijkheid, iemand is er niet meer, onder ogen wat weer kan helpen bij het rouwproces.

 

Wist je dat crematoria ook wel eens open dagen organiseren? En dat je ze ook altijd kan bellen voor een afspraak om even langs te komen? Op hun websites staan vaak de tarieven genoemd.

 

Over de andere keuzes vertel ik je gauw graag meer. Wil je contact met me? Bel of mail me gerust.

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0