Wat wil je? (Deel 2 van 5)

1.      Regie over (eigen) uitvaart;

Wat wil jij na je overlijden?

 

Wil je begraven of gecremeerd worden, je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap, of geresomeerd worden wat wellicht is vanaf 2023 ?

 

Begraven kan op de begraafplaats van de gemeente of kerk of op een natuurbegraafplaats. Bij een gemeentelijke en kerkelijke begraafplaats heb je (meestal) de keuze uit een algemeen graf of een particulier graf. Een algemeen graf bestaat in ieder geval 10 jaar of soms ook 15 jaar, dat verschilt per gemeente. Je kunt deze periode niet verlengen.

 

Bij een particulier graf koop je grafrechten en kun je kiezen voor hoe lang je dit wil, bijvoorbeeld voor 15 of 30 jaar. Ook kun je deze periode blijven verlengen en de rechthebbende bepaalt wie er nog meer in het graf begraven mag/mogen worden als daar plek voor is.

Zowel bij algemeen begraven als particulier begraven betaal je overigens ook kosten voor het algemeen onderhoud aan de begraafplaats.

 

Ook kun je kiezen voor een natuurbegraafplaats. Een plekje op een natuurbegraafplaats is eeuwigdurend. Je betaalt eenmalig een bedrag hiervoor. Er mag hier geen steen of ander monument geplaatst worden. Alleen een houten boomschijf waar de naam van de overledene op komt. De natuur mag hier zijn gang gaan. Je kunt overigens heerlijk wandelen op natuurbegraafplaatsen en vanzelfsprekend doen deze begraafplaatsen natuurlijk aan. Wist je dat je hier bij leven ook al een plekje kunt reserveren/kopen?

 

Over de andere keuzes vertel ik je gauw graag meer. Wil je contact met me? Bel of mail me gerust.

 

#afscheidnemen #eigenregie #regieovereigenuitvaart #doodgewoon #pratenoverdedood #persoonlijkafscheid #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #kinderenenafscheid #dementieenafscheid #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


Reactie schrijven

Commentaren: 0