Wat kost een uitvaart eigenlijk?

Voordat ik iets koop, weet ik graag wat het kost. Wat een uitvaart concreet kost die jij mogelijk in gedachten hebt, vind je niet zo snel in één oogopslag op internet.

 

Wat je wel al gauw tegenkomt, is dat een uitvaart gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 euro kost (inclusief begeleidingstarief). Dit gemiddelde kan ik beamen, nadat ik de uitvaarten die ik begeleid heb de afgelopen jaren op een rijtje heb gezet. Met diverse uitschieters daarbij, zowel naar boven als naar beneden.

 

Gelukkig wordt praten over de kosten van een uitvaart steeds gewoner en worden steeds meer bedrijven hier transparant in. De tijd is (hopelijk) voorbij dat je de rekening krijgt van een uitvaartondernemer met een totaalbedrag zonder specificaties en zonder dat je van tevoren wist wat het gaat kosten.

 

Het totaalbedrag hangt natuurlijk sterk af van de keuzes die je maakt wat betreft begraven of cremeren (begraven is duurder en dan met name de kosten voor een particulier graf), de catering, de locatie van de afscheidsbijeenkomst, wel of geen advertentie etc.

 

Regelmatig maak ik begrotingen op, na een kosteloos oriënterend gesprek, en weet iemand waar hij/zij aan toe is bij de uitvaart die hij/zij in gedachten heeft voor zichzelf of een dierbare. En als iemand al overleden is en de wensen zijn bekend, dan ontvangt een familie na een dag de begroting van me. 

 

 

Tot slot, kijk vooral ook naar de klik die je met een uitvaartbegeleider hebt! Fijn als je je, juist in zo’n bijzondere periode van afscheid nemen van je dierbare, prettig voelt bij een uitvaartbegeleider en het contact rustig en ontspannen verloopt.

 

Meer info over tarieven voor mijn begeleiding en andere kostenposten op www.paulinevanderwees.nl

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Boukje Canaan (maandag, 17 mei 2021 18:52)

  Graag hoor ik van uitvaartleiders dat ze tijdens zo’n voorgesprek inhaken op hoe nabestaanden de herinnering willen bewaren.
  Live streaming wordt heden veelal ingezet en nadien beschikbaar gemaakt als blijvende video. Opnames van de uitvaartceremonie zijn zo mogelijk, maar ook fotografie kan meegenomen worden. Dan kunnen alle gebeurtenissen vooraf en nadien een ceremonie meegenomen worden.

  Het kost wat tijd om hier over na te denken en uit te zoeken wat men dan kan verwachten.

  De herinnering op beeld blijkt achteraf zeer waardevol.

  Deze kan men goed in een begroting meenemen.
  Voor de kosten gelijk aan een rouwadvertentie, is er al wat mogelijk.

  Wanneer deze kosten niet in de begroting zijn meegenomen kan er gedacht worden om z0’n tastbare herinnering cadeau te doen. Bijvoorbeeld door collega’s, een vriendengroep of een sportvereniging.

  Boukje Canaan