Nu ook stervensbegeleiding

Nieuwsblad Westland, 20 december 2023:

 

Vroeger. De dood was meer gewoon en dichtbij. “Nu zijn we als samen­leving gewend geraakt aan de medische mogelijk­heden om langer te leven, mede daardoor is sterven uit de aandacht geraakt”, schrijft longarts Sander de Hosson in zijn boek: Leven toevoegen aan de dagen.

 

We gaan allemaal een keer dood. Hoe raken we weer meer vertrouwd met de dood? Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding biedt naast uitvaartbegeleiding inmiddels ook stervensbegeleiding. Met tijd, aandacht en rust. Vanuit warmte, ongebonden en uniek zijn, beweging, structuur en te beginnen met het eind voor ogen.

 

Pauline en haar collega’s zijn regelmatig voorafgaand aan een overlijden al in contact met diegene zelf en zijn of haar dierbaren. Om kennis te maken en de uitvaart samen voor te bereiden. Om het vervolgens ook te organiseren als het zover is. Ook vinden er naar wens meer verdiepende gesprekken plaats, bijvoorbeeld in geval van een levensbedreigende ziekte. Hoe wil je dat jouw laatste levensfase eruit komt te zien? Hoe ga je om met je gevoelens en hoe treed jij je dood tegemoet? Wat geeft jou kracht en troost?

 

Pauline en haar collega’s nemen niets als vanzelfsprekend aan. Jij hebt de regie, want het is jouw afscheid. En het aandeel wat je zelf wil doen, kan wat Pauline betreft niet groot genoeg zijn. Het kan voldoening en rust geven en zorgen voor een goede start van het rouwproces, zowel voor jou als voor je dierbaren.

 

 

Pauline: “Ik ben erg dankbaar dat ik met mensen mag delen en de bewustwording gun ik iedereen.  Voor nu wens ik je mooie dagen toe waarin je samen kunt zijn met elkaar.”


Reactie schrijven

Commentaren: 0