Hoe betrek je mensen met dementie bij een uitvaart?

1.       Hoe betrek je mensen met dementie bij een uitvaart?

 

Als je een uitvaart wil voorbereiden, of misschien dat je alvast je gedachten er eens over wil laten gaan? En wellicht een ouder of dierbare hebt die last heeft van dementie? Lees dan gerust verder.

 

Door de goede zorg van tegenwoordig overleven mensen die last hebben van dementie regelmatig hun partner of nabije familie. Hoe ga je daar mee om als partner, dochter of zoon? Dat is best een uitdaging.

 

Wees in ieder geval eerlijk, vertel het ze. Wat als je het niet vertelt en iemand heeft later weer een helder moment? Je kunt samen met hen verdrietig zijn. Het gevoel van buitensluiten, als je het niet vertelt, geeft mogelijk een nog meer naar gevoel bij de persoon die last heeft van dementie.

 

Betrek mensen die last hebben van dementie bij het leven, afscheid, de dood en de uitvaart. Er zijn meerdere mogelijkheden voor. Wellicht fijn als diegene persoonlijk afscheid kan nemen en niet tijdens een drukke en prikkelgevoelige condoleance? Je kunt een deel van de uitvaart bespreken met diegene erbij en wellicht een deel zonder?

Je kunt ook een plan maken voor de dag van de uitvaart zelf. Welke ruimte is er beschikbaar om even naar toe te kunnen gaan en wie gaat er dan mee? Wees matig met prikkels (bijvoorbeeld diaslideshow). Geur en smaak prikkelen juist weer de zintuigen en kunnen helpend zijn voor dat moment.

 

Mocht je hierover van gedachten willen wisselen en dit moment willen voorbereiden, neem gerust contact met me op. Ik loop graag een stukje met je mee.

 

 

#dementie #dementieenrouw #dementieenafscheid #dementievriendelijk #afscheidnemen #doodgewoon #pratenoverdedood #eigenregie #regieovereigenuitvaart #persoonlijkafscheid #muziekbijeenuitvaart #rust #liefde #verbinden #begrafenis #natuurbegraven #crematie #resomatie #uitvaart #uitvaartbegeleiding #uitvaartbegeleider #herinneren #rouw #stervensbegeleiding #uitvaartwestland #uitvaartdenhaag #uitvaartrotterdam #uitvaartdelft #paulinevanderweesuitvaartbegeleiding


Reactie schrijven

Commentaren: 0