De meest gestelde vraag

Bijna een jaar geleden begon ik met mijn bedrijf Pauline van der Wees Uitvaartbegeleiding. De vraag die het meest aan mij gesteld is of ik met het verdriet van anderen kan omgaan. En ik ben blij dat ik bevestigend kan antwoorden. Ja, dat lukt me.

 

Ik voel heel duidelijk het verschil dat ik er als uitvaartbegeleider ben om de juiste vragen te stellen, om mensen te begeleiden en om de dag van de uitvaart te laten verlopen zoals het bedacht is. 

 

En natuurlijk voel ik mee en zijn er altijd momenten dat ik word geraakt als mens. Toen een kleindochter met tranen in haar ogen haar eigen woorden sprak voor haar oma. Toen een man van rond de negentig jaar een klopje met zijn hand op de kist gaf als laatste groet aan zijn iets jongere broer. Toen er ballonnen opgelaten werden voor een jongetje. Toen de zon ging schijnen op precies het juiste moment tijdens een begrafenis. Toen een jongetje zei dat hij zijn mama mist.

 

Blij dat ik geraakt word en mag voelen. Het geeft me het gevoel dat ik leef.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Henk Visser (donderdag, 18 januari 2018 13:20)

    Dag Pauline. Het is dit stukje tekst van jou dat mij dan weer raakt. Je geeft mooi aan welke ogenschijnlijk kleine accenten een rouwplechtigheid tot een waardig evenement kunnen transformeren. Ik ben in november 2017 begonnen met PentaRheme, omdat ik een paar keer getuige was van een soms tenenkrommende combinatie van een Powerpoint en muziek, Voor mijn overleden zus heb ik toen een hele mooie presentatie gemaakt en werd daarna overweldigd door de vele reacties van waardering. Toen heb ik gedacht: hier kan ik met al mijn kennis van het vakgebied voor heel veel mensen iets betekenen. Iets waardevols meegeven aan die laatste groet.
    Toen ik je LinkedIn berichtje zag over het Legospeelgoed van Richard Hattink, met de mededeling : "Weet dat het bestaat" wilde ik ook dat jij zou weten dat PentaRheme er nu is. We hebben inmiddels een paar sessies mogen doen. De nabestaanden en belangstellenden vonden het prachtig. Het lijkt me heel leuk om eens persoonlijk kennis te maken. Ik laat je graag zien wat de mogelijkheden zijn.
    Henk Visser , PentaRheme 0642704499